Daňové zaťaženie v Británii sa môže vyšplhať na najvyššiu úroveň za 30 rokov

NETKY.SK • 8 Február 2017, 16:05 • 2 min
Daňové zaťaženie v Británii sa môže vyšplhať na najvyššiu úroveň za 30 rokov

LONDÝN - Daňové zaťaženie v Británii sa môže vyšplhať na najvyššiu úroveň za viac ako 30 rokov v dôsledku pripravovaných opatrení, ktorými sa bude vláda snažiť zredukovať nadmerný rozpočtový schodok. Upozornil na to renomovaný Inštitút pre fiškálne štúdie (IFS).

slovakia

left justify in out

Prvýkrát od roku 1986, teda od vlády premiérky Margaret Thatcherovej, by mali príjmy z daní v Británii dosiahnuť 37 % hrubého domáceho produktu (HDP). A zároveň výdavky na verejné služby, by počas funkčného obdobia tohto parlamentu mali klesnúť na úroveň roka 2003, teda tesne pod hranicu 38 % HDP.

 

Podľa IFS vláda sa pri dosahovaní vyrovnaného rozpočtu plánuje spoliehať viac na dane. Riaditeľ inštitútu Paul Johnson zároveň upozornil, že daňové zaťaženie sa bude zrejme zvyšovať aj po ďalších voľbách.

 

V tomto volebnom období chce kabinet získať navyše 17 miliárd libier (19,69 miliardy eur). Ale na dosiahnutie prebytku v rozpočte niekedy na začiatku nasledujúcej dekády (po roku 2020) bude možno potrebné ušetriť ďalších 40 miliárd GBP.

 

Napriek predchádzajúcemu úsiliu, štátny dlh Británie je štvrtý najvyšší spomedzi 28 vyspelých ekonomík a je najvyšší od roku 1966. Verejné služby v Británii už teraz zápasia s problémami, ich financie sú napäté a vyhliadky na ďalšie škrty to ešte zhoršia. Minister financií Philip Hammond predstaví svoj návrh rozpočtu 8. marca. Podľa odborníkov je jasné, že Britániu čakajú v nasledujúcich rokoch škrty vo výdavkoch, ktoré avizoval už predchádzajúci minister George Osborne.

 

A zatiaľ čo výdavky na verejnú správu sa budú znižovať, daňové zaťaženie bude rásť. Podľa predbežných odhadov úsporné opatrenia by mali trvať zhruba do polovice budúcej dekády, ak všetko pôjde dobre. Ale ak sa ekonomike bude dariť horšie, ako sa očakáva, Briti sa budú musieť pripraviť na ďalšie kolo úsporných opatrení.

 

Schodok v britskom rozpočte už klesol z 10,1 % HDP v roku 2009 na 3,5 % HDP. Škrty vo výdavkoch najviac pocítili školstvo, obrana a ochrana životného prostredia, zatiaľ čo zdravotníctvo, dôchodkový systém a tzv. zámorská pomoc boli na tom lepšie. No aj napriek tomu IFS odhaduje, že výdavky na sociálnu starostlivosť sa znížili o vyše 6 % napriek 16-% prírastku obyvateľov starších ako 65 rokov.

 

Plánované zvýšenie daní domácnosti nezasiahne priamo, daň z ich príjmu nestúpne. Vyššie dane však budú platiť z dividend, poistného či kolkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona