Daňové úniky na Slovensku prispeli k poklesu príjmov Európskej únie

NETKY.SK • 5 November 2013, 16:35 • 2 min
Daňové úniky na Slovensku prispeli k poklesu príjmov Európskej únie

BRATISLAVA – K miliardovým stratám Európskej únie (EÚ) v dôsledku výpadku príjmov z dane pridanej hodnoty (DPH) prispelo aj Slovensko. Poukazuje na to vo svojej najnovšej štúdii spoločnosť Ernst & Young (EY).

slovakia

left justify in out

Podľa septembrovej štúdie o výpadku príjmov z DPH financovanej Európskou komisiou sa totiž Slovenská republika umiestnila na chvoste rebríčka krajín Európskej únie v dôsledku nesplnenia daňovej povinnosti, alebo nedostatočného výberu DPH za obdobie rokov 2000 až 2011. Slovensko tak bolo zaradené do poslednej pätiny štátov v rámci celej únie.

Daňové úniky na Slovensku dosiahli počas roka 2011 výšku 2,773 miliardy eur, v pomere k hrubému domácemu produktu dosiahli daňové úniky 4 %. V priemere za roky 2000 až 2011 pritom výška daňových únikov na Slovensku predstavovala 29 % odhadovaného celkového výberu alebo až 2,9 % hrubého domáceho produktu. "Komisia zvyšuje tlak na členské štáty a upozorňuje ich na potrebu zamerať sa na reformy bojujúce proti daňovým únikom v Európskej únii. Dá sa predpokladať pokračovanie tohto tlaku zo strany únie a nepôjde len o boj proti daňových podvodom," hovorí partner daňového oddelenia spoločnosti EY Marián Bíž. Podľa jeho slov však treba brať do úvahy, že porušovanie predpisov v oblasti DPH nie je jediným faktorom prispievajúcim k výpadku na strane príjmov. "Je to okrem iného rovnako aj výsledok stúpajúceho počtu konajúcich sa konkurzných konaní, platobnej neschopnosti a oneskorených platieb," hovorí Bíž.

Podľa EY v súčasnosti hľadajú spoločnosti čoraz častejšie možnosti ohýbania daňového systému, aby si znížili svoje daňové povinnosti v ekonomikách s vyšším daňovým zaťažením, s legislatívne slabšou mierou daňového vynútenia a v období recesie. "Ani Slovensko nie je výnimkou a štúdia Európskej komisie to len potvrdila. Firmy sú skôr ochotné si plniť svoje daňové povinnosti ako hľadať spôsoby ako sa legálne vyhnúť daňovej povinnosti, ak sa im darí, pôsobia v podnikateľskom prostredí so znižujúcou sa mierou byrokracie, jednoduchým systémom daní, ktorému podnikatelia rozumejú a s vyššou vymožiteľnosťou práva," tvrdí Bíž.

Podľa neho by k zníženiu daňových únikov prispelo napríklad zjednodušenie elektronickej komunikácie firiem so štátom. "Ďalšie odbúravanie zbytočnej byrokracie by mohlo mať ešte významnejší vplyv ako prísnejší postih neplatičov, ktorým napríklad začal v legislatívnej rovine ešte v minulom roku premiér Fico svoj boj s daňovými únikmi," dodal Bíž.

Súčasná vláda je však presvedčená, že prijaté opatrenia pomohli výrazne znížiť daňové úniky na Slovensku. Najvýraznejšie sa zlepšil práve výber DPH. Už v januári 2014 pritom začnú platiť ďalšie opatrenia, ktorými chce vláda naďalej bojovať proti daňovým únikom. Okrem fungovania bločkovej lotérie sa zavádza aj elektronický výkaz DPH.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona