Daňové priznanie z nehnuteľnosti treba podať do konca januára

NETKY.SK • 28 Január 2013, 12:02 • 2 min
Daňové priznanie z nehnuteľnosti treba podať do konca januára

Daňové priznanie z nehnuteľnosti treba podať do konca januára - Slovensko Bratislavčania, ktorí nadobudli v priebehu minulého roka v hlavnom meste novú nehnuteľnosť, alebo sa na ich pôvodnej zmenil výmer základu dane, musia do konca januára podať daňové p

slovakia

left justify in out

imgBratislavčania, ktorí nadobudli v priebehu minulého roka v hlavnom meste novú nehnuteľnosť, alebo sa na ich pôvodnej zmenil výmer základu dane, musia do konca januára podať daňové priznanie.

Keďže majú na to fyzické aj právnické osoby už len niekoľko dní, samospráva rozšírila úradné hodiny.

Pre tento rok sa výška dane z nehnuteľností oproti predchádzajúcemu obdobiu nemení. 

"Preto napríklad majiteľ trojizbového bytu zaplatí 30 eur za rok, pri rodinnom dome sa ročná daň pohybuje priemerne na úrovni 55 eur," vysvetľuje bratislavská samospráva. Tá v zmysle záväzného nariadenia poskytuje 50-percentnú úľavu na dani pre niektoré fyzické osoby. Je to možné napríklad pri občanoch starších ako 70 rokov či daňovníkoch, ktorí sú držiteľmi preukazu ZŤP. "Ak si Bratislavčan, ktorému vznikol nárok na zníženie dane svoje právo ešte neuplatnil, môže tak urobiť najneskôr do konca januára," pripomína samospráva. V prípade bezpodielového spoluvlastníctva manželov priznanie podáva len jeden z manželov.

Bratislavčania platia daň až na základe doručeného platobného výmeru, ktorý im mesto zašle najneskôr do konca mája tohto roku. Právnickým osobám budú platobné výmery zasielané už od druhej polovice februára. "V prípade, že daňovník nedodrží lehoty na podanie daňového priznania, alebo nezaplatí vypočítanú miestnu daň, samospráva si uplatní sankciu, ktorá môže byť stanovená minimálne na úrovni päť eur, alebo až do výšky 3000 eur," upozorňuje bratislavská samospráva.

Daňové priznanie k dani z nehnuteľností na rok 2013 je možné zaslať poštou na adresu Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy, oddelenie miestnych daní a poplatkov, Blagoevova ulica číslo 9, P.O.BOX 76, 850 05 Bratislava 55 alebo ho daňovník podá osobne v petržalskej podateľni. Úradné hodiny na oddelení miestnych daní a poplatkov sú v pondelok a v stredu od 08.00 do 11.30 h a od 12.30 do 16.30 h, a tiež rozšírené o štvrtok od 08.00 do 11.30 h a od 12.30 do 16.00 h.

V Bratislave je evidovaných viac ako 190.000 osôb, ktoré sú každoročne povinné platiť daň z nehnuteľností. Hlavné mesto plánuje získať v tomto roku na výkon samosprávnych funkcií z tejto dane takmer 54 miliónov eur, pričom 43 miliónov eur je od právnických osôb a 11 miliónov eur od fyzických osôb.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies