Daňové priznanie podáva aj ten, kto mal vlani príjmy zo zahraničia

NETKY.SK • 14 Marec 2015, 12:50 • 2 min
Daňové priznanie podáva aj ten, kto mal vlani príjmy zo zahraničia

BRATISLAVA - Do konca marca podávajú daňové priznanie k dani z príjmov dosiahnutých v roku 2014 aj tie firmy a občania, ktorí mali príjmy zo zdrojov v zahraničí.

slovakia

left justify in out

"Pokiaľ ide o rezidentov SR, majú povinnosť vyrovnať si v SR svoje celosvetové príjmy, teda nielen príjmy plynúce zo zdrojov v SR, ale aj v zahraničí, ak za rok 2014 prijali spolu viac ako 1901,67 eura alebo ak vykázali daňovú stratu," upozornila hovorkyňa Finančnej správy (FS) Patrícia Macíková.
      

Rezidentom SR je ten, kto má trvalý pobyt na území SR alebo sa na území SR zdržiaval v roku 2014 viac ako 183 dní. "Taký daňovník si do celkových zdaniteľných príjmov zahrnie akýkoľvek príjem dosiahnutý v roku 2014, ktorý je predmetom dane a nie je od dane z príjmov oslobodený, teda aj príjem dosiahnutý zo zdrojov v zahraničí," doplnila hovorkyňa FS.
      

Ak rezident SR pracoval vlani v štáte, s ktorým má Slovensko uzatvorenú zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia a táto na zabránenie dvojitého zdanenia určuje metódu vyňatia príjmov, uplatní si v tlačive priznania túto metódu. V prípade, že v príslušnej zmluve je určená metóda zápočtu dane, napriek tomu môže svoje príjmy vyňať, ak boli v zahraničí preukázateľne zdanené a je to pre neho výhodnejšie.
      

"Rovnako tak môže daňovník uplatniť metódu vyňatia príjmov aj v prípade, že pracoval v štáte, s ktorým Slovensko takúto zmluvu uzatvorenú nemá. Len ak tieto príjmy boli tam preukázateľne zdanené, teda podrobené zdaneniu podľa legislatívy konkrétneho štátu, bez ohľadu na výšku zaplatenej dane po uplatnení nezdaniteľných položiek, respektíve úľav poskytnutých daňovou legislatívou daného štátu. Daňovník v takýchto prípadoch svoje príjmy nezdaní na Slovensku, nakoľko si v daňovom priznaní môže uplatniť metódu vyňatia týchto príjmov," vysvetlila Macíková.
      

Zoznam zmluvných štátov sa tento rok rozširoval o tie, s ktorými SR podpísala Dohovor o vzájomnej administratívnej pomoci v daňových záležitostiach. Zverejnené sú na www.finance.gov.sk.
      

"Ak bude rezident SR napríklad vyplácať zdaniteľné príjmy do štátov, s ktorými má SR podpísaný tento dohovor a z týchto príjmov sa daň vyberá zrážkou alebo prostredníctvom zabezpečenia dane, bude voči nim pristupovať ako k zmluvným štátom a uplatní daň vo výške 19 %, a nie 35 % tak, ako je to v prípade daňovníkov nezmluvných štátov," informovala Macíková.
      

Daňovníci si môžu predĺžiť lehotu na podanie priznania najviac o šesť mesiacov, najdlhšie do konca septembra. Potrebné je, aby tento príjem mal zdroj v zahraničí. "Týka sa to najmä tých, ktorí majú v zahraničí napríklad stálu prevádzkareň, kanceláriu, pobočku alebo aspoň bankový účet, z ktorých im plynú zdaniteľné príjmy 'zo zdroja' v zahraničí," upozornil daňový poradca spoločnosti Accace Miloslav Jošt. Vzťahuje sa to obyčajne na prípady, keď daňovník zo svojich príjmov platí nejakú daň aj v zahraničí. "Dlhšia lehota na podanie daňového priznania na Slovensku mu takto umožňuje skompletizovať všetku dokumentáciu," vysvetlil Jošt.
     

Termín sa predĺži na základe oznámenia, ktoré je potrebné na daňový úrad poslať najneskôr do 31. marca. "V oznámení daňovník určí novú lehotu, v ktorej podá daňové priznanie a zaplatí daň, pričom táto musí pripadať vždy na posledný deň kalendárneho mesiaca a nemožno ju opätovne predĺžiť. Platitelia DPH musia podať oznámenie elektronicky," upozornil Jošt. Na oznámenie v papierovej podobe by totiž u platiteľov DPH správca dane podľa Jošta neprihliadal a nevyhli by sa sankciám za neskoré podanie daňového priznania, ani za oneskorenú úhradu dane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies