Daňové a odvodové príjmy Slovenska budú o stovky miliónov eur vyššie

NETKY.SK • 15 Február 2018, 07:57 • 2 min
Daňové a odvodové príjmy Slovenska budú o stovky miliónov eur vyššie

BRATISLAVA - Rozpočet Slovenska bude mať k dispozícii v nasledujúcich rokoch o stovky miliónov eur viac, ako sa pôvodne očakávalo.

slovakia

left justify in out

Analytici rezortu financií z Inštitútu finančnej politiky (IFP) totiž v aktuálnej daňovej prognóze navýšili odhad daňových a odvodových príjmov na tento rok o 150 mil. eur, pre budúci rok o 297 mil. eur a pre rok 2020 o 255 mil. eur.

Môže za to pozitívny vývoj ekonomiky. "Vyšší odhad vychádza z aktuálneho výberu daní a odvodov, ako aj novej makroekonomickej prognózy. Za vyšším výberom stojí najmä pozitívna situácia na trhu práce a rastúca spotreba domácností," uvádza sa v komentári IFP. Na druhej strane negatívny vplyv bude mať nová legislatíva. Prognóza daňových a odvodových príjmov napríklad už počíta aj so zmenami týkajúcimi sa 13. a 14. platu, ktoré majú byť oslobodené od daní a odvodov.

Pri jednotlivých daniach analytici ministerstva financií znižujú odhad výnosu dane z príjmov právnických osôb. Aktuálna predikcia spresňuje aj odhad výpadku príjmov pre zrušenie daňovej licencie. Znižuje sa tiež výhľad výnosu spotrebných daní, najmä pri minerálnom oleji. Na druhej strane rastie úspešnosť výberu dane z pridanej hodnoty, ktorej výber bude vyšší aj vplyvom silnejšej spotreby domácností. Rastúca mzdová báza podporí aj rast príjmov z odvodov na sociálne a zdravotné poistenie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies