Daňové a odvodové príjmy by mali byť tento rok vzrásť o 300 mil. eur

NETKY.SK • 29 September 2014, 14:48 • 2 min
Daňové a odvodové príjmy by mali byť tento rok vzrásť o 300 mil. eur

BRATISLAVA - Daňové a odvodové príjmy štátu by mali v tomto roku vzrásť o 300 miliónov eur, teda o 0,4 % hrubého domáceho produktu (HDP).

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z najnovšej daňovej prognózy Inštitútu finančnej politiky (IFP), ktorý patrí pod Ministerstvo financií (MF) SR. "K významnému zvýšeniu prognózy prispieva hlavne lepší výber korporátnej dane, spotrebnej dane z minerálneho oleja a pozitívnejší vývoj na trhu práce," skonštatoval IFP v prognóze.
     

Pozitívy vývoj by mal pokračovať aj v najbližších rokoch. "Vyšší odhad príjmov približne o 220 miliónov eur je na roky 2015-2016 a o 159 miliónov eur na rok 2017, a to bez započítania vplyvu plánovaných legislatívnych zmien," uviedol v správe pre médiá minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).
     

Pod zvýšenie príjmov štátu v tomto roku sa pritom podpisuje podľa rezortu financií priaznivejší vývoj na trhu práce, ako aj vyššia úspešnosť výberu u niektorých daní. Ten sa zlepšil najmä u spotrebnej dane z minerálneho oleja, naďalej pokračuje i úspešný výber dane z pridanej hodnoty (DPH). "Pozvoľne sa zlepšuje aj výber sociálnych odvodov. Miernu korekciu odhadu nadol vidíme pri odvode z regulovaných odvetví a bankovom odvode," konštatuje v prognóze  IFP.
     

Po započítaní parlamentom schválených alebo pripravovaných legislatívnych zmien má dôjsť ešte k výraznejšiemu zvýšeniu prognózy daňových príjmov. Ako vyplýva z prognózy, celkovo by to malo znamenať rast o 492 miliónov eur v roku 2015 až do 540 miliónov eur v roku 2017. Tieto zmeny sú podľa MF SR vyvolané zachovaním sadzby dane z pridanej hodnoty na úrovni 20 %, úpravami v odpisovaní majetku, zavedením pravidiel nízkej kapitalizácie, odstránením výnimiek v používaní registračných pokladníc a inými zmenami v rámci auditu daňových výdavkov, či zmien v zdaňovaní motorových vozidiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies