Daňová kobra za štyri roky odhalila podvody za 657 miliónov eur

NETKY.SK • 26 September 2016, 13:15 • 2 min
Daňová kobra za štyri roky odhalila podvody za 657 miliónov eur

BRATISLAVA - V rámci projektu Daňová kobra odhalili štátne orgány od leta 2012 daňové podvody za 657 miliónov eur. Ako dnes na tlačovej besede informoval prezident Finančnej správy SR František Imrecze, z tejto sumy predstavujú 70 miliónov eur nevyplatené nadmerné odpočty DPH, ktoré vďaka fungovaniu projektu ostali štátu.

slovakia

left justify in out

Podľa Imreczeho vykonala Daňová kobra v období od júna 2012 do júna 2016 celkovo 1 813 daňových kontrol za 5 444 zdaňovacích období a preverili celkovo 718 spoločností. Efektivita činnosti Daňovej kobry pritom podľa neho vzrástla zo 70 percent v roku 2012 na 95 percent v roku 2016.

 

"To predovšetkým znamená - čo otvorený prípad, to nález," vyhlásil Imrecze. Najčastejšími obchodovanými komoditami, pri ktorými dochádza k daňovým podvodom, sú podľa finančnej správy kameň, nikel a cukor. Na začiatku činnosti Daňovej kobry podľa Imreczeho dominoval nižší počet prípadov podvodov, avšak vo vysokej finančnej hodnote, v súčasnosti registrujú vysoký počet prípadov za nižšie hodnoty.


Podľa riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry (NaKA) Petra Hraška rozložila Daňová kobra v rámci 78 kriminálnych prípadov tri zločinecké a 15 organizovaných skupín. Obvinených bolo celkovo 271 osôb a podaných 20 návrhov na podanie obžaloby. Ako zdôraznil námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky, Daňová kobra je odborný projekt. "Zložky pracujú profesionálne, diskrétne a s nulovou toleranciou," uviedol.


Podľa Imreczeho má v súčasnosti kobra 221 rozpracovaných konaní s tým, že očakávaný nález z nich má byť 108 miliónov eur. Zároveň poukázal na niekoľko právnych noriem, ktoré sú momentálne v schvaľovacom procese a mali by prispieť k ešte efektívnejšej činnosti Daňovej kobry. Takým je napríklad tzv. superzaisťovací príkaz, prostredníctvom ktorého bude možné okamžité uplatnenie predbežného opatrenia a zaistenie majetku pri podozrení z daňových podvodov. Tzv. softwarning má zase slúžiť na upozornenie, že dotyčný subjekt jedná nezákonne a poskytnúť mu možnosť nápravy ešte pred uplatnením represie.

 

Imrecze zároveň upozornil, že stále viac renomovaných spoločností býva zaťahovaných do takzvaných karuselových podvodov s DPH. Finančná správa preto radí firmám vyhýbať sa lákavým a podozrivým ponukám od neznámych dodávateľov a preverovať si dodávateľov napríklad cez zoznamy dlžníkov v sociálnej poisťovni, registri účtovných uzávierok alebo cez registre finančnej správy, ako sú napríklad zoznam daňových dlžníkov a zoznam platiteľov DPH.


Daňová kobra funguje od júna 2012. Ide o spoločný projekt Finančnej správy SR a NaKA v spolupráci s Generálnou prokuratúrou SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies