Daňová kobra vyšetruje hotovostné podvody pri DPH

NETKY.SK • 17 September 2015, 14:40 • 2 min
Daňová kobra vyšetruje hotovostné podvody pri DPH

BRATISLAVA - Podvody pri dani z pridanej hodnoty sa po zavedení kontrolného výkazu sústredili na odpočty z hotovostných operácií.

slovakia

left justify in out

Daňová kobra v rámci svojej akcie s názvom Čierny motýľ odhalila 222 firiem, ktorých celkový uplatnený nadmerný odpočet pri dani z pridanej hodnoty z hotovostných transakcií dosiahol 9,2 mil. eur. Až 92 firiem pritom boli nekontaktné schránkové spoločnosti, ktoré si uplatňovali nadmerné odpočty v sume 5,4 mil. eur.

 

Ako na štvrtkovej tlačovej konferencii uviedol šéf finančnej správy František Imrecze, firmy v týchto prípadoch využívajú jedinú anonymizovanú časť kontrolného výkazu, ktorou sú práve hotovostné transakcie. Podľa súčasne platnej legislatívy totiž do tejto časti kontrolného výkazu musia uvádzať iba kumulovanú sumu hotovostných transakcií bez konkretizovania jednotlivých operácií.

 

V niektorých firmách tak nadmerné odpočty pri týchto transakciách stúpli na nereálne hodnoty, čím podľa Imreczeho stúpa podozrenie z nelegálnej činnosti. Pri kontrolách takýchto firiem pritom podľa neho nie je výnimkou, že účtovníčky nemajú k dispozícii žiadne doklady k hotovostným transakciám. Ako dodal, konateľ jednoducho zavolá účtovníčke, akú sumu má do spomínanej časti kontrolného výkazu zadať. Výnimkou neboli ani spoločnosti, ktorých konatelia "žijú v lese“ a ani netušia, že nejakú firmu vlastnia.

 

Aktuálny stav by sa však čoskoro mal zmeniť. Rezort financií totiž prišiel s novelou zákona o dani z pridanej hodnoty, o ktorej poslanci parlamentu rozhodnú už na aktuálnej schôdzi. Od budúceho roka by tak mala v kontrolnom výkaze pribudnúť povinnosť od určitej sumy daňovej povinnosti konkretizovať aj jednotlivé hotovostné transakcie.

 

Podľa aktuálneho návrhu by takúto povinnosť mali mať subjekty, ktorých daňová povinnosť z hotovostných transakcií za zdaňovacie obdobie prekročí 3 000 eur. Pri takomto nastavení by sa zmena týkala zhruba len 1 800 subjektov. Podľa ministerstva financií by sa týmto opatrením zabránilo, aby boli hotovostné platby na základe jednoduchých daňových dokladov využívané na nadmerné odpočty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies