Daňová kobra odhalila obrovský podvod: 67 firiem a 27 ľudí okradlo štát o desiatky miliónov!

NETKY.SK • 19 Máj 2014, 16:24 • 2 min
Daňová kobra odhalila obrovský podvod: 67 firiem a 27 ľudí okradlo štát o desiatky miliónov!

BRATISLAVA – Daňová kobra odhalila podvody pri fiktívnych obchodoch s prírodným kameňom. Štát mohol pri nich prísť až o 40 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Do prípadu bolo zapojených 67 firiem a vyšetrovateľ obvinil 26 ľudí. Podľa prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho išlo o jeden z najväčších prípadov daňovej kobry, ktorý prebiehal už od roku 2008.

 

"Malo to typické prvky karuselového obchodu, ide o veľmi rozsiahly prípad daňového podvodu," zhodnotil Imrecze na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Aké konkrétne finančné škody už štát utrpel, zatiaľ jasné nie je. Momentálne sa však zadržiava 12 miliónov eur, ktoré podvodníkom nebudú vyplatené. "Pracujeme na tom, aby sme zaistili majetok a nejaké ďalšie predmety, ktoré sú vo vlastníctve týchto spoločností, aby sme minimalizovali škodu spôsobenú štátu," opísal Daniel Čech z Finančného riaditeľstva SR.

 

Hlavnými organizátormi podvodu boli Slováci a jeho princíp spočíval vo fiktívnom spracovávaní kameňa. Najprv nakúpili neopracovaný kameň, ktorý predali cez niekoľko spoločností. Tie tvrdili, že ho opracovávajú, čím jeho hodnota rástla. Napríklad mali z neho vyrábať dlažbu či náhrobné kamene. Tie potom predávali, ale nezaplatili daň z pridanej hodnoty (DPH).

 

"Ten, kto mal zaplatiť DPH v tomto reťazci, ju nikdy nezaplatil, lebo sa spoločnosť stratila, alebo prepísala na nekontaktnú osobu," priblížil Čech. Kupujúci však následne požiadali o vrátenie nadmerného odpočtu dane, pretože tovar vyvážali do zahraničia. Putoval do Česka a následne do Srbska. Bol to však stále ten istý neopracovaný kameň ako na začiatku. Následne sa vracal naspäť na Slovensko a celý proces sa opakoval.

 

Pri vyšetrovaní sa muselo dokázať, že ide vždy o ten istý neopracovaný kameň. Práve preto bol podľa Čecha celý prípad veľmi zložitý. V rámci jeho odhaľovania spravila polícia 29 domových prehliadok a prehliadok iných priestorov. Z toho 22 bolo na Slovensku, päť v Českej a dve v Srbskej republike. Z 26 obvinených je momentálne podľa prezidenta Policajného zboru SR Tibora Gašpara sedem vo vyšetrovacej väzbe. Po preukázaní viny hrozí vinníkom trest 7 až 12 rokov. Pri dokázaní zločineckej skupiny to môže byť aj viac.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies