Daňová kauza Zoltána Andruskóa už zrejme finišuje

NETKY.SK • 27 September 2021, 8:9 • 2 min
Daňová kauza Zoltána Andruskóa už zrejme finišuje

BRATISLAVA - Na stredu 29. septembra je na Okresnom súde Bratislava V vytýčené ďalšie pojednávanie v daňovej kauze Zoltána Andruskóa známeho z prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka.

slovakia

left justify in out

Predsedníčka senátu Zuzana Bartalská ešte v máji skonštatovala, že na predmetnom pojednávaní by sa súd mal oboznámiť so spisovým materiálom, procesné strany by následne mali predniesť záverečné reči a možné je aj vynesenie rozsudku.

 

img

 

Súvisiaci článok: Verdikt v daňovej kauze Zoltána Andruskóa by mohol padnúť koncom septembra


Dvojica Zoltán Andruskó a Ján M. čelia obžalobe z trestného činu krátenia dane a poistného vo veľkom rozsahu. Podľa portálu Dlžník.sk má Andruskó daňový nedoplatok presahujúci milión eur. Na pojednávaniach v kauze krátenia dane sa Andruskó nezúčastňuje, pričom dáva súhlas na konanie v neprítomnosti. Ján M. na súd chodí maskovaný kuklou a čiapkou, s médiami nekomunikuje. Z pojednávania je vylúčená verejnosť, pretože to podľa súdu vyžaduje „iný dôležitý záujem obžalovaných“. Predsedníčka senátu už na začiatku procesu avizovala, že verejný bude až rozsudok.

 

img

Zoltána Andruskóa vyšetrovacie orgány označili v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka za sprostredkovateľa medzi objednávateľkou a vykonávateľmi. Pôvodne bol v prípade obvinený spolu s Tomášom Szaboóm, Miroslavom Marčekom, Alenou Zsuzsovou a podnikateľom Marianom Kočnerom.

 

img

 

Polícia ho zadržala v rovnaký deň ako dvojicu vykonávateľov, a to 27. septembra 2018. Od prvého dňa spolupracoval s políciou a vďaka jeho svedeckej výpovedi sa tím Kuciak dostal k Alene Zsuzsovej, ktorú zadržali deň potom. Andruskó mal byť medzičlánkom medzi obvinenou Zsuzsovovu a obvinenými Marčekom a Szabóom. 

 

Prečítajte si: Maroš Žilinka vypovedal na NAKA v prípade prípravy jeho vraždy

 

Neskôr ho však vyčlenili na samostatné konanie, keďže po svojom zadržaní od začiatku spolupracoval s vyšetrovateľmi. Zároveň s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste, v rámci ktorej mu pôvodne navrhovali trest desať rokov väzenia. S tým však nesúhlasil senát Špecializovaného trestného súdu, ktorý na verejnom zasadnutí v decembri 2019 vyzval procesné strany na dohodu o vyššom treste. Andruskó nakoniec súhlasil s 15-ročným trestom. Vo veci vraždy Kuciaka a jeho snúbenice pred súdom v hlavnom procese vypovedal ako svedok.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona