Danko: Záujmy NATO a EÚ nie sú totožné, potrebujeme európsku armádu

NETKY.SK • 3 Január 2016, 15:45 • 2 min
Danko: Záujmy NATO a EÚ nie sú totožné, potrebujeme európsku armádu

BRATISLAVA - Záujmy Európskej únie (EÚ) a NATO nie sú vždy totožné, čoho dôkazom je fakt, že cez najsilnejšiu armádu NATO v regióne, tureckú, bez problémov prenikajú na územie EÚ státisíce migrantov. Pre TASR to vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.

slovakia

left justify in out

„Preto môže záujmy Európskej únie adekvátne chrániť len silná bezpečnostná zložka EÚ,“ povedal predseda SNS.

 

Zároveň dodal, že EÚ sa snaží zjednocovať v otázkach, kde je to vyslovene kontraproduktívne, napríklad v azylovej politike. Ale tam, kde by to bolo treba, koordinácia chýba. „Máme spoločnú menu a tá naozaj súťaží s dolárom a jenom. Pokiaľ štáty nebudú mať niektoré pravidlá zjednotené, nemôže to ekonomicky prežiť a príde k návratu k národným menám,“ vyhlásil Danko.

 

Neprekážalo by mu ani to, keby sa v únii začala zjednocovať sociálna politika a na Slovensku by boli k dispozícii tie isté druhy sociálnej pomoci ako na Západe. „Chcel by som, aby to, čo v EÚ funguje a pomohlo životu Slovákov, ako je Schengen, stabilita meny, mobilita pracovných síl, ostalo zachované,“ poznamenal Danko.

 

Nesúhlasí však s tým, aby sa „bezmyšlienkovite“ prenášali na Brusel kompetencie, ktoré definujú suverenitu národných štátov. Nepodporuje ani pokračovanie pomoci Grécku. „Verím, že pre všetkých budú pravidlá platiť rovnako. Dnes sa Grécku prepačuje, ako klame. Len aby dostali miliardy na výplaty,“ tvrdí predseda SNS.

Európska únia by si podľa neho mala urobiť jasno v tom, či chce byť úniou národných štátov, alebo chce byť štátom sama. „Ako by mala fungovať Európska únia, má SNS jasne definované v Popradskom memorande,“ povedal.

 

Strana podľa neho za posledné tri roky výrazne vyrástla, z počtu 1800 na 6100 členov. To je podľa neho aj odpoveď na otázku, nakoľko je SNS obnovená. Zdôraznil, že si váži „šediny“ skúsených politikov SNS, ako sú Anton Hrnko alebo Jaroslav Paška, ale on sám je jedným z najmladších predsedov relevantných strán a dve tretiny členov SNS sú noví alebo staronoví, ktorí pribudli v posledných rokoch.

 

„Sme ako mravce. Začalo sa to komunálnou politikou, reštartom, kde sme získali desiatky starostov, stovky poslancov v zastupiteľstvách, budovali sme štruktúry,“ vyhlásil Danko. „Dnes neriešim, či má strana päť, šesť, či desať percent, ale že je tu záujem o ten typ politiky, ktorý robíme,“ dodal s tým, že aktuálnym cieľom strany je presvedčiť voličov a dostať sa do parlamentu.

 

„Potom môžem povedať víziu do roku 2020, ak mi delegáti snemu dajú mandát viesť SNS ďalšie štyri roky. Na budúci rok mi uplynie mandát. Bol revitalizovať, ozdraviť SNS, dostať ju do povedomia a komunikácie. Keď skončím túto časť, chcem dať odpočet a predostrieť novú víziu,“ uzavrel predseda SNS.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies