Danko: Vláda nezvláda odkúpenie akcií Enelu, minister Hudák by mal odstúpiť

NETKY.SK • 20 November 2015, 12:30 • 2 min
Danko: Vláda nezvláda odkúpenie akcií Enelu, minister Hudák by mal odstúpiť

BRATISLAVA - Vláda nezvláda odkúpenie akcií v Slovenských elektrárňach (SE), vyhlásil na dnešnom brífingu predseda mimoparlamentnej Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko. Vyzval preto predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), aby odvolal ministra hospodárstva Vazila Hudáka (nominant Smeru-SD).

slovakia

left justify in out

Odvolal sa na marcové vyhlásenie Fica, že Slovensko bude blokovať predaj elektrární, kým nebudú dostavané Mochovce. Najnovšie medializovaný pripravovaný predaj 33-% podielu akcií Enelu českej spoločnosti Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorý sa má dotiahnuť do konca tohto roka údajne za 350 miliónov eur, považuje Danko za "škandalózny". Neprijíma ani memorandum, ktoré chce vláda uzavrieť so spoločnosťou Enel, na základe ktorého by dohodla odkúpenie 17 % akcií SE po dostavbe jadrovej elektrárne Mochovce.

 

Poukázal na prepojenie EPH s finančnou skupinou J&T, ktorá je spoluvlastníkom holdingu. "Keď dovolí strana vstúpiť finančným žralokom potichu do strategickej spoločnosti a potom bude deklarovať zlepšenie pozícií, keď už tam bude aj tretí subjekt, tak bez súčinnosti s ním sa to dosiahnuť nedá. Veď nebudú finanční žraloci diktovať vláde, kto a za akých podmienok odkúpi zvyšný podiel. Nemohlo to byť opačne?" spýtal sa Danko. Navrhuje preto, aby vláda odkúpila všetkých 66 % akcií Enelu za sumu, o ktorej sa hovorí a v rámci medzinárodného tendra ich predala za trhovú cenu. "Hoc aj finančným žralokom, ale za trhovú cenu. Bolo by to spravodlivé a čestné," domnieva sa šéf SNS.

 

Bežnému človeku sa podľa jeho slov 350 miliónov eur môže zdať "šialená suma", ale je to len 35 % skutočnej hodnoty akcií. "To je ako keby ste kupovali motorové vozidlo v predajni a predajca by vám povedal, že vám ho dá lacnejšie o 65 %," prirovnal. Pripomenul vláde, že aj ona predaj akcií za miliardu eur v čase vlády Mikuláša Dzurindu označovala za škandalózny. SNS preto presadzuje, aby sa strategické podniky dostali do rúk štátu a jedine ústavný zákon podľa Danka do budúcnosti ochráni záujmy štátu. Podčiarkol, že okolité štáty skupujú podiely od zahraničných spoločností, ako príklad uviedol Poľsko a Maďarsko. Poľsko podľa jeho slov teraz zmrazilo akékoľvek nakladanie s majetkom štátu.

 

Vláda má záujem podpísať pri predaji 33 % akcií SE Enelom s talianskou firmou memorandum o porozumení, v ktorom si uplatní opciu na získanie 17 % akcií elektrární po dokončení tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach. V stredu (18.11.) to po rokovaní kabinetu avizoval premiér Robert Fico. Predaj akcií SE je v plnej kompetencii spoločnosti Enel, ktorá je ich majiteľom a rozhodla sa predať ich, uviedla pre TASR v reakcii hovorkyňa Ministerstva hospodárstva (MH) SR Miriam Žiaková. "Majiteľom a predajcom akcií v tomto prípade nie je štát. Naopak, štát, ako už bolo niekoľkokrát verejne prezentované, chce využiť v rámci tohto procesu otvorenie akcionárskych vzťahov v Slovenských elektrárňach pre posilnenie svojej pozície," zdôraznila Žiaková.

 

Danko podľa jej slov "vykopáva otvorené dvere", keďže ministerstvo dlhodobo robí konkrétne kroky. "Napríklad vyvíjaním neustáleho tlaku na dostavbu blokov tri a štyri v jadrovej elektrárni Mochovce, a to napriek skutočnosti, že je minoritným akcionárom SE," priblížila hovorkyňa. Pripomenula, že minister hospodárstva dostal v stredu (18.11.) od vlády mandát na uzatvorenie opčnej zmluvy. "Poverila ho pokračovaním v rokovaniach o podmienkach zmeny vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovenské elektrárne, s cieľom vyrokovať posilnenie akcionárskych práv SR a možnosti získať dodatočný akcionársky podiel v spoločnosti Slovenské elektrárne," doplnila Žiaková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies