Danko: Vláda by nemala predať podiel v ST, dividendy by mala získať zdanením

NETKY.SK • 30 Apríl 2015, 13:12 • 2 min
Danko: Vláda by nemala predať podiel v ST, dividendy by mala získať zdanením

BRATISLAVA - Vláda by nemala predávať 49-% štátny podiel v Slovak Telekome (ST), ale nevyplatené dividendy by zo spoločnosti mala získať uplatnením zdanenia či odvodu.

slovakia

left justify in out

"Štát má jeden základný nástroj, a to sú dane. Hovorím preto, že zásadným riešením v problematike ST je osobitné zdanenie," uviedol dnes na brífingu predseda mimoparlamentnej Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko.
     

"Vláda namiesto toho, aby hľadala nástroje, ktoré prirodzene má, a takými nástrojmi sú napríklad osobitné zdanenie, tak našla spôsob zbavenia sa, doprivatizovania tohto strategického podniku spôsobom predaja na burze. Nejaký génius navyše vymyslel, že aj ľudia si môžu kúpiť 10 % akcií," konštatoval. Osobitné zdanenie firiem podľa neho uplatnili napríklad v Maďarsku, Francúzsku a Španielsku. Voči tomu nemala námietky ani Európska komisia. V prípade ST dodnes podľa šéfa SNS nikto nevidel privatizačnú zmluvu, ani nikto nevie, čo sa bude s ST diať v budúcnosti.
     

V spoločnosti Slovenské elektrárne (SE) by si štát podľa Danka mal posilniť svoje postavenie, nie však získaním čiastočného 17-% podielu, ale získaním celého sprivatizovaného 66-% podielu. "Ďakujem za záujem vlády posilniť pozíciu štátu, ale považujem to za nedostatočné. Budem ako strana mimo parlamentu apelovať, žiadať, prosiť, písať o to, aby vláda kúpila 66 %," poznamenal Danko. 
     

Zároveň oznámil, že SNS chce 6. júna tohto roku predstaviť svoj program, ktorým okrem iného bude žiadať prijatie ústavného zákona o ochrane strategických podnikov. Budú to také spoločnosti, ktoré nie je možné vybudovať v krátkodobom horizonte a majú celospoločenský význam. "Medzi tieto spoločnosti, ktoré musia byť v budúcnosti v rukách štátu, rátame SPP, Eustream, Transpetrol, ďalej všetky energetické distribučné spoločnosti, Železnice SR. Naším záujmom musí byť aj získanie kontroly nad Slovnaftom," dodal. Len 100 % akcií SE vyrieši podľa neho problémy okolo Gabčíkova, len 100 % akcií SE ochráni strategické záujmy štátu a len 100 % akcií SE bude garantovať ceny elektriny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies