Danko: Vláda by mala vyvodiť dôsledky za pozastavenie vyplácania eurofondov

NETKY.SK • 18 August 2014, 17:29 • 2 min
Danko: Vláda by mala vyvodiť dôsledky za pozastavenie vyplácania eurofondov

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) vyzýva vládu, aby jasne určila, kto je zodpovedný za pozastavenie vyplácania financií z eurofondov a vyvodila aj dôsledky.

slovakia

left justify in out

"Podľa SNS nestačí konštatovať, že Brusel stopol Slovensku niekoľko miliónov eur a neposkytne niekoľko miliárd eur. Vláda by mala vyvodiť jasné dôsledky za tento stav a podniknúť kroky, aby sa v budúcnosti niečo podobné nestalo," vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.
     

"Vláda na jednej strane verejnosti populisticky tvrdí, čo všetko občania dostávajú vďaka eurofondom. Na strane druhej, rezort financií dlho nereagoval na Bruselom avizované zastavenie toku peňazí, vzhľadom na zlý audit kontroly eurofondov, predražovanie a podvody pri ich čerpaní," tvrdí Danko.
     

Národniari podľa neho nepovažujú za dostatočné opatrenie odvolať generálneho riaditeľa sekcie auditu a kontroly. "Problém s čerpaním eurofondov je dlhodobý a doterajšie zmeny v tomto systéme boli len kozmetické," myslí si predseda SNS. Od vlády očakáva "tvrdé a rozhodné" kroky na zmenu systému ohľadom udeľovania a čerpania eurofondov. 
     

"Pokiaľ tak vláda čo najskôr neurobí, bude zodpovedná za okrádanie občanov. Kto totiž zaplatí už rozbehnuté projekty, pokiaľ EÚ peniaze pre Slovensko neuvoľní? Financie na to pôjdu zo štátneho rozpočtu, teda od daňových poplatníkov. Čiže, pôjde o klamstvá, čo všetko máme zaplatené z Bruselu, keďže de facto si to zaplatíme sami," uviedol Danko s tým, že ak Slovensko bude musieť vykryť finančnú dieru po stopnutých eurofondoch, zvýši to jeho dlh aj deficit.
     

Ministerstvo financií (MF) SR sa opakovane vyjadrilo, že nezrovnalosti od polovice mája odstraňuje. "Z 10 opatrení sme už tri splnili, štyri sme čiastočne splnili a zvyšné plníme priebežne. Aj vďaka tomu boli odblokované platby pri OP Vzdelávanie," priblížil tlačový odbor rezortu. Z 11 operačných programov z rokov 2007 až 2013 stopla komisia Slovensku platby v deviatich, bez prerušenia fungujú programy zamerané na životné prostredie a zamestnanosť. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) v tejto súvislosti už dávnejšie odvolal generálneho riaditeľa sekcie auditu a kontroly a avizoval zmeny v systéme auditu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona