Danko: Verejne vyhlasujem, že som žiadne listy nekázal čítať ani nečítal

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 15:55 • 2 min
Danko: Verejne vyhlasujem, že som žiadne listy nekázal čítať ani nečítal

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) dnes verejne prehlásil, že nikdy nekázal pracovníkom parlamentu čítať listy adresované poslancom a ani on sám žiadne z nich nečítal. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že ak by mu boli obvinenia opozície dokázané, z funkcie odíde sám.

slovakia

left justify in out

"Bol som kriminalizovaný, pošpiňovaný a obviňovaný spôsobom, ktorý nepatrí do tejto spoločnosti. Ďakujem poslancom, ktorí uznali, že návrh na moje odvolanie je v celom rozsahu klamstvom. Obsahuje toľko lživých vecí, že neviem pochopiť, ako si dovolili také nehanebné klamstvá uvádzať," odkázal a odmietol, že by nariadil a vedel o opatreniach a postupoch pri narábaní s listovými zásielkami.

 

"Znova som veľa vecí za tento týždeň v politike pochopil," vyhlásil Danko s tým, že porozumel aj hlavnej postave románu Franza Kafku Proces.

 

"Verejne vyhlasujem, že som žiadne listy nekázal otvárať a nečítal. Nikdy som nenahrával kolegov a neprikázal nikoho odpočúvať. Sú procesy v NR SR, o ktorých predseda nevie a nemusí vedieť. Ja som si neprisvojil parlament. Pracuje tu 380 ľudí a okrem riaditeľky tlačového odboru som neurobil žiadnu zmenu," zdôraznil.

 

Danko uistil, že hneď ako sa dozvedel o výhradách časti opozície k spôsobu narábania so zásielkami, okamžite sa s problematikou začal oboznamovať. "Možno si neuvedomujete, ale tých pár žien spracováva 32.000 zásielok ročne. Nikdy sa nebudem zbavovať politickej zodpovednosti, ale budem sa ohradzovať voči klamstvám v médiách a útokom voči mojej osobe. Nikto v NR SR neotváral účelovo listy s cieľom poškodiť opozíciu. Ak niekto písal alebo šíril informáciu, že v NR SR sa účelovo otvárali listy, klamal. Vidím v tom politický útok a odklonenie pozornosti od vecí, ktoré trápia opozíciu," podčiarkol.

 

Na otázku, akú zodpovednosť za kauzu nesie kancelár parlamentu Daniel Guspan, Danko odvetil, že tu nebol žiaden úmysel poškodzovania listového tajomstva. Podľa jeho slov ak mali poslanci s postupom pri listoch pochybnosti, mohli požiadať kanceláriu o vysvetlenie. "Ak by som zistil úmysel kohokoľvek zasiahnuť do listového tajomstva či inej komunikácie, zasiahnem. Ale na to, aby bol niekto potrestaný, je potrebné, aby konali orgány činné v trestnom konaní," povedal.

 

Šéf parlamentu zopakoval, že od pôvodného Guspanovho nariadenia zo 7. apríla bolo otvorených 39 listov. Zoznam adresátov však zverejniť nemôže bez toho, aby na to dali oni sami súhlas. Opozícia ho žiada, aby bolo jasné, či sa otvárali zásielky aj koalícii, alebo len tie účelovo vybrané.

 

Danko sa krátko vrátil aj ku kauze jeho povýšenia na kapitána v zálohe, kde uznal, že bolo komunikačnou chybou pobozkať výložky. To, že pri kauze listov desať dní mlčal, však na rozdiel od opozície za chybu nepovažuje. Vysvetlil, že jeho dovolenka načasovaná presne rok po hospitalizácii bola aj oddychom po summite predsedov parlamentov členských krajín EÚ. "Bez štátneho lietadla a ochranky som si potreboval oddýchnuť," uzavrel.

 

Kancelária NR SR dnes informovala o zmenách, ktoré dohodlo poslanecké grémium v súvislosti s kauzou otvárania listov občanov pre poslancov. "Bezpečnostné preverovanie listových zásielok zostáva v štandardnom režime, teda realizujú ho naďalej zamestnanci podateľne Kancelárie NR SR. Úprava nastane iba v prípade, ak si poslanec NR SR želá byť prítomný pri realizácii bezpečnostnej previerky podozrivej zásielky," informovala kancelária.

 

Poslanec bude musieť v takomto prípade zabezpečiť svoju prítomnosť alebo prítomnosť osoby, ktorú poverí, pri otváraní listovej zásielky. "O tom, že poslancovi NR SR bola doručená listová zásielka vykazujúca bezpečnostné riziko, bude poslanec NR SR písomne upovedomený podateľňou Kancelárie NR SR," dopĺňa kancelária.

 

Ak si poslanec alebo ním splnomocnená osoba neprevezme predmetnú poštovú zásielku, tá bude uložená na určenom bezpečnostnom pracovisku Kancelárie NR SR do konca nasledujúceho kalendárneho mesiaca. "Po neprevzatí predmetnej zásielky ani v tejto lehote bude zásielka skartovaná," píše sa ďalej v stanovisku.

 

Zásielky, ktorých úprava alebo viditeľný obsah sú urážlivé alebo hanlivé, budú podľa kancelárie naďalej doručované adresátom do poštových priečinkov. "V prípade nesúhlasu s navrhovaným riešením bude Kanceláriou NR SR poslancovi NR SR zriadená na pošte schránka P.O.BOX. Kancelária NR SR nebude v tomto prípade poslancovi doručenú poštu preberať ani zodpovedať za jej bezpečnostnú kontrolu," uviedla kancelária.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona