Danko v minulosti sedel v orgánoch podozrivej bezpečnostnej služby zo spisu SIS Gorila

NETKY.SK • 4 Máj 2013, 09:52 • 2 min
Danko v minulosti sedel v orgánoch podozrivej bezpečnostnej služby zo spisu SIS Gorila

BRATISLAVA - Nástupca Jána Slotu v kresle predsedu SNS Andrej Danko v minulosti sedel v orgánoch podozrivej bezpečnostnej služby z údajného spisu SIS Gorila. Informuje o tom dnešné vydanie denníka SME. Podľa ich informácií bol v rokoch 1999 až 2005 v dozornej rade SBS Dynasty podnikateľa Miroslava Gumana.

slovakia

left justify in out

Tajná služba podľa spisu Gorila dlhodobo sledovala Dynasty pre podozrenie z nelegálnych aktivít a z Gumanovej spolupráce s ľuďmi z podsvetia, pripomína denník. Danko hovorí, že s Gumanom, ktorý je bývalým príslušníkom SIS, sa spoznal ako vojak základnej služby na ministerstve obrany, kde Guman vtedy pracoval. "Uvedeného pána som od roku 2005 nevidel. Nemáme žiadne kontakty," tvrdí Danko. V spise Gorila sa píše, že Guman spolupracoval so spojkou ukrajinského podsvetia Martinom Barbiarom. Okrem toho Dynasty cez svojich ľudí údajne získavala od telekomunikačných firiem informácie o odpočúvaniach. 

Podľa denníka SME v telefonickom rozhovore Danko viackrát naznačil, že s podozreniami okolo Dynasty nechce byť spájaný. Otázky si napokon vyžiadal e-mailom. Čo hovorí na časť spisu Gorila, ktorá sa týka Dynasty, neodpovedal. „Nemám žiadne informácie o tejto spoločnosti. Ani o záležitosti, ktorú uvádzate,“ hovorí. 

Nový šéf SNS tvrdí, že ako advokát zastupoval zhruba 150 spoločností a Dynasty bola jednou z nich, píše SME. Právne služby jej poskytoval do roku 2004. V oficiálnom životopise tieto aktivity nespomína. Píše len, že právnikom je od roku 1998 a v roku 2003 sa stal advokátom. Obchodný register Danka eviduje v 24 firmách. Pre SME spomenul, že potom, ako s Gumanom prestal spolupracovať, stretol ho raz náhodou v Národnej rade SR na chodbe. 

S Gumanom sa redakcii SME spojiť nepodarilo. Pre médiá sa nevyjadroval ani v minulosti. Časopis .týždeň v marci 2012 upozornil, že je známym šéfa parlamentu Pavla Pašku zo Smeru. Paška vtedy potvrdil, že sa poznajú „cez chlapcov z Bratislavy“

Danko bol aj v ďalšej Gumanovej firme, ktorá v minulosti prevádzkovala už zaniknutú SBS Kontra. V januári 2005 jej polícia zobrala licenciu. Firma sa postupne premenovala na SBS D&D, potom G&D a od júna 2004 funguje ako Ciridis. Denník SME píše, že spoločnosť je aktívna v kauze výstavby luxusného golfového areálu vo Veľkom Bieli, kde boli spočiatku Gumanovými spoločníkmi bratia Miroslav a Peter Šatanovci. Z projektu napokon nič nebolo a Šatanovci sa súdia o 140 miliónov korún, ktoré tam stratili. Prípad vyšetrovala aj polícia pre podozrenie z podvodu a korupcie. „Trestné stíhanie bolo v júni 2011 zastavené, lebo bolo nepochybné, že skutky sa nestali,“ povedala hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová. V čase, keď sa golfový projekt rozbiehal, už Danko v Ciridise nebol. „S firmou Ciridis ma nespájali žiadne aktivity a už vôbec nie s areálom vo Veľkom Bieli," povedal Danko denníku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona