Danko urobí všetko preto, aby sa práva LGBTI na Slovensku nepresadzovali

NETKY.SK • 8 September 2016, 16:35 • 2 min
Danko urobí všetko preto, aby sa práva LGBTI na Slovensku nepresadzovali

BRATISLAVA – Predseda Národnej rady SR Andrej Danko urobí všetko preto, aby sa práva LGBTI na Slovensku nepresadzovali. Uviedol to v príhovore na stretnutí zástupcov biskupských konferencií strednej a východnej Európy.

slovakia

left justify in out

Arcibiskup Stanislav Zvolenský počas svojho príhovoru uviedol, že chce, aby hlas cirkvi zaznieval jasnejšie a žiada diskusiu na tému prínosu náboženstva pre identitu Európy. Podľa šéfa parlamentu je v dnešnej dobe ťažké byť politikom, ktorý povie, že si ctí a rešpektuje cirkev.

 

„Som hrdý na to, že žijem v štáte, kde v prevažnej miere žijú ľudia veriaci a kresťania,“ vyhlásil Danko a spomenul aj referendum o právach homosexuálnej menšiny. „Viem, ako ťažko sme bojovali v prípade referend, aké tu na Slovensku bežali v otázke homosexuálnych práv a LGBTI, ako ťažko som sa snažil vysvetľovať a blokovať rôzne veci, ktoré Slovensko prijíma z európskej legislatívy,“ pokračoval Danko v príhovore.


Ako ďalej pokračoval, nebojí sa povedať, že Európa nikdy neprežije, pokiaľ nebude kresťanská. Kresťanstvo je podľa neho to jediné, na čom človek dokáže zastávať hodnoty, ako mať otvorené srdce a dobrú dušu. Podľa Danka žijeme v dobe, keď sa ľudia upínajú k iným hodnotám, ako je boh. Dodal, že podľa neho má s kresťanstvom veľká časť Európanov problém. „Chcel by som, aby som bol z tých politikov, ktorý zachová kresťanské Slovensko,“ povedal predseda NR SR.


„Možno vás ubezpečím v tom, že urobím všetko preto politicky, aby sa na Slovensku práva LGBTI ani iných hodnôt nepresadzovali. Nenájdete žiadnu podporu, ktoré narúšajú základné kresťanské princípy, to je spolužitie muža a ženy v našom programovom vyhlásení ani v politickej línii,“ vyhlásil Danko s tým, že iba muž a žena pre nich tvoria manželstvo. „Je to veľmi ťažké udržať aj z hľadiska európskej legislatívy, ale radšej v politike nebudem, ako by som také hodnoty mal stratiť,“ dodal šéf parlamentu. EÚ podľa neho potrebuje reformu a záchranou je hľadanie viery, spájania, porozumenia, lásky a dialógu. „Tým najlepším spojivom je kresťanstvo,“ ukončil Danko svoj príhovor.


Zvolenský vo svojom úvodnom príhovore žiadal skutočný dialóg cirkvi a Európskej únie. „Je nevyhnutné otvoriť diskusiu o prínose náboženstva pre identitu Európy,“ povedal Zvolenský s tým, že cirkvi sú podľa neho v európskom sekularizovanom priestore nedocenené. „Je to tak preto, lebo v Európe je rozhodujúcou ideou tolerancia, ktorá však vychádza zo všadeprítomného relativizmu a agnosticizmu,“ myslí si Zvolenský. Zároveň považuje za dôležité, aby hlas cirkvi zaznel jasnejšie. Uviedol, že chce hovoriť v mene „chudobných, ktorým chýbajú prostriedky na dôstojný život, v mene migrantov, ktorí zápasia o prežitie, ale aj v mene nenarodených detí, ktorým nebolo dovolené narodiť sa“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona