Danko upresnil podmienky vyplácania 13. platov

NETKY.SK • 11 September 2017, 07:27 • 2 min
Danko upresnil podmienky vyplácania 13. platov

BRATISLAVA – Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko včera detailnejšie informoval, za akých podmienok budú musieť firmy vyplácať svojim zamestnancom 13. platy.

slovakia

left justify in out

Danko, ktorý je iniciátorom myšlienky vyplácania 13. platu zamestnancom uviedol, že legislatíva je už predbežne pripravená. S týmto návrhom prišiel ešte na začiatku marcu. Mnohí zamestnanci tento návrh vítajú, no zamestnávatelia k nemu neboli veľmi naklonení, pretože by to pre niektorých mohlo byť likvidačné.

 

Vo včerajšej diskusnej relácii na TA3 Danko uviedol, že podmienky pre podnikateľov upravili a vyplácanie nebude povinné. „Mal by byť do výšky minimálnej mzdy nezaťažovaný odvodmi a daňami. Zatiaľ hovoríme o odpustených nemocenských a sociálnych odvodoch,“ spresnil Danko. Preto verí, že práve to zamestnávateľov motivuje k odmeňovaniu svojich zamestnancov. Ak by sa odpustilo celé daňové a odvodové zaťaženie, zamestnávateľ spolu so zamestnancom by ušetrili viac ako dvesto eur a s rastom minimálnej mzdy sa toto číslo bude ešte zvyšovať. Podľa predsedu parlamentu víta tento systém aj podnikateľský sektor.

 

Vyplácaný by mal byť k 15. júnu a 15. decembru, po odpracovaní určitého času zamestnancom v danej firme. "Víta to aj podnikateľský sektor. Prvýkrát historicky bude mať Slovensko dávku, ktorú vám môže dať zamestnávateľ oslobodenú od daní, odvodov," zdôraznil v diskusii Danko.

 

Danko ďalej informoval, že meno nového ministra plánuje oznámiť v utorok. "V utorok by sme mohli predstaviť ministra školstva," povedal Danko. "Od nového ministra očakávam, aby jasne a transparentne nastavil mechanizmy pri prideľovaní eurofondov," uviedol. Danko bude žiadať, aby nový šéf rezortu urobil vzorový projekt prerozdeľovania eurofondov. "Musíme mať tak transparentný model, aby mal občan istotu," dodal. Podotkol, že hoci má v strane odborníkov, nový minister nemusí byť straník.

 

Nový minister školstva bude výrazne posilnenie vládneho kabinetu, uviedol premiér Robert Fico, ktorý samotný výber ministra ponecháva na SNS, keďže jej rezort školstva patrí. "Rád by som sa stretol s kandidátom na ministra školstva. Nomináciu prijmem, predložím návrh prezidentovi, ktorý bol už kontaktovaný," uviedol s tým, že nový minister by sa mohol zúčastniť už rokovania vlády v stredu 13. septembra.

 

V súvislosti s koaličnou krízou Danko pripomenul, že koaličná zmluva jej vypovedaním nezanikla. Pripomenul však, že mu chýbal dialóg s koaličnými partnermi. "Neľutujem ten krok, bolo pre mňa dôležité, aby taká situácia vznikla," uviedol s tým, že koalícia by sa mala podľa nového dodatku, ktorý je už vytvorený, stretávať pravidelne každý pondelok, ministri by mali svoje legislatívne návrhy poskytnúť vopred pred rokovaním vlády aj svojim koaličným partnerom. Taktiež by sa mala zlepšiť komunikácia straníkov na regionálnej úrovni.

 

Podľa Danka by sa mali upraviť aj programové vízie koalície. Šéf SNS povedal, že čas potrebný na vytvorenie dodatku bol potrebný. Predseda SNS chce presadiť hlavne témy, ktoré zlepšia životnú úroveň ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies