Danko: SR môže byť príkladom v komunikácii Slovákov a národnostných menšín

NETKY.SK • 3 September 2016, 06:31 • 2 min
Danko: SR môže byť príkladom v komunikácii Slovákov a národnostných menšín

BRATISLAVA/ORADEA – Slovensko pri tom, akú vládu dnes má, môže byť príkladom v komunikácii štátotvorného národa a národnostnej menšiny. Vyhlásil to dnes predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) v rumunskej Oradei, ktorú navštívil, aby sa stretol s krajanmi.

slovakia

left justify in out

„Je pre mňa obrovská životná skúsenosť byť vo vláde s predsedom strany patriacej k menšine. Keď nebude stáť vedľa seba Maďar, Slovák, Rumun, Poliak, Čech, v rámci EÚ nebudeme znamenať nič. Jediná cesta je stierať rozdiely a komunikovať,“ odporučil Danko.

 

On sám je presvedčený, že Slovenská republika má vzorový vzťah k národnostným menšinám, aj keď je stále čo zlepšovať. Dankovi sa páči aj rumunský model, ktorý je podľa jeho slov hodný zapamätania. „Osemnásť rumunských poslancov je automaticky z národnostných menšín. Ja by som sa ani u nás nebránil, aby aspoň Rusíni, alebo aj iné národnostné menšiny, mali automaticky minimálne jedného poslanca,“ priznal.

 

O úlohe európskych parlamentov všeobecne chce Danko diskutovať aj na októbrovom summite. „Už máme potvrdenie nadpolovičnej väčšiny predsedov európskych parlamentov, ktorí 6. októbra navštívia Bratislavu. Hlavné mesto Slovenska bude prvým miestom, kde sa otvorí debata o skutočnom zachovaní identity národných parlamentov, o vykryštalizovaní oblastí, v ktorých budú národné parlamenty jedinečné a oblastí, pri ktorých budú schopné prijímať rozhodnutia Európskeho parlamentu,“ avizoval.

 

Danko sa tiež domnieva, že je potrebné prekonať odtrhnutie europoslancov od politík ich materských krajín. „Vyjasnenie si pozícií je jediná cesta, ako EÚ zachrániť,“ dodal.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies