Danko: Som zhrozený zo stavu bezpečnosti, v akom sa nachádza Gabčíkovo

NETKY.SK • 18 September 2015, 12:11 • 2 min
Danko: Som zhrozený zo stavu bezpečnosti, v akom sa nachádza Gabčíkovo

BRATISLAVA – Stav bezpečnosti, v akom sa momentálne nachádza Gabčíkovo, je pre predsedu Slovenskej národnej strany (SNS) Andreja Danka zhrozením. Na hrádzi tunajšieho vodného diela totiž nestretol vo štvrtok (17.9.) večer ani jedného policajta či pracovníka súkromnej bezpečnostnej služby, ktorí by dohliadali na bezpečnosť tohto strategického objektu.

slovakia

left justify in out

"Gabčíkovo je stavbou storočia, ktorú sme nechali napospas v tesnej blízkosti od ľudí, o ktorých predstavitelia nášho štátu hovoria, že sa nedá identifikovať, či nie je medzi nimi terorista," povedal na dnešnom brífingu v Bratislave.

 

Podľa Danka je amatérstvom, ak sa na mieste nenachádza ani jeden človek, ktorý by dohliadal na bezpečnosť. Ako tvrdí, SNS už v minulosti upozorňovala na chýbajúce bezpečnostné opatrenia, avšak doteraz sa nič nezmenilo. "Nedošlo k žiadnemu posilneniu bezpečnostných zložiek," tvrdí Danko. Zároveň vyjadril obavu, že práca ministerstva vnútra je v tomto smere chaotická.

 

Ignorovanie výsledkov miestneho referenda v Gabčíkove, v ktorom sa jeho obyvatelia vyjadrili proti zriadeniu tábora pre dočasných rakúskych azylantov, považuje tiež za škandalózne. Predseda SNS zároveň upozornil, že stále nie je verejnosti dostupné slovensko-rakúske memorandum o prijatí dočasných rakúskych azylantov. Toto memorandum je podľa SNS v rozpore s ľudskými právami a narúša suverenitu SR. "Nevieme, ani aké následky bude mať toto memorandum. Počúvame, že títo ľudia tu budú dočasne, ale mali sme tu dočasne aj spojenecké vojská. Azylový proces trvá niekoľko rokov. Nevieme vôbec, ako budú toto územie opúšťať a mám pocit, že je v tom absolútny chaos," uviedol Danko.

 

Podľa jeho slov je dôležité, aby sa štát zaoberal otázkami, kedy budú predložené legislatívne opatrenia na udržanie a zlepšenie azylových procesov a kedy sa predložia komplexné bezpečnostné opatrenia, ktoré budú riešiť situácie v prípade väčších prísunov utečencov. Taktiež, kedy sa budú žiadať vyššie tresty pre prevádzačov alebo kedy sa predložia ďalšie opatrenia, ktoré budú trestne stíhať ľudí prekračujúcich slovenské hranice bez potrebného dokladu a povolenia.

 

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) vo štvrtok (17.9.) ale uviedol, že bezpečnostné riziká v Gabčíkove, kde už dorazili prví dočasní rakúski azylanti, neočakáva. Žiadatelia o azyl sú totiž podľa jeho slov informovaní, že ak by došlo k porušeniu pravidiel, riskujú udelenie azylu v Rakúsku a veľmi ľahko by mohlo dôjsť k skončeniu procedúry. Slovensko však podľa neho prijalo aj určité opatrenia, ako je zvýšenie počtu policajtov na Obvodnom oddelení Policajného zboru v Gabčíkove či vybudovanie kamerového systému v obci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies