Danko: SNS zatiaľ nemá reformu RTVS v správe, mala by si zachovať status quo

NETKY.SK • 5 September 2016, 16:08 • 2 min
Danko: SNS zatiaľ nemá reformu RTVS v správe, mala by si zachovať status quo

BRATISLAVA – Slovenská národná strana nepríde s návrhom na reformu RTVS vrátane jej financovania, kým ju nebude mať v správe. V dnešnej relácii Braňo Závodský Naživo v Rádiu Expres to uviedol jej predseda Andrej Danko. Podľa neho je v súčasnej situácii lepšie zachovať v telerozhlase „status quo“.

slovakia

left justify in out

Šéf SNS vysvetlil, že jeho vládna strana nebude reformovať inštitúciu, za ktorú nezodpovedá. „Keď ju koaličný partner dá celú do správy SNS, vtedy budem vedieť, že za ňu zodpovedám, aj ju pripravím,“ vysvetlil s tým, že o tomto jeho postoji partneri v koalícii vedia.

 

Vláda prerušila 17. augusta rokovanie o návrhu ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) na zvýšenie koncesionárskych poplatkov. Dôvodom bol odpor práve zo strany SNS. Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyhlásil, že na ťahu sú teraz národniari a bude sa čakať, s akými ponukami prídu. Oznámil, že ďalšie rokovania o tejto téme sa budú viesť na úrovni predsedov koaličných strán.

„SNS vie ťahať, keby mala ministra kultúry alebo by mala RTVS. Vtedy cítim povinnosť ťahať,“ reagoval na to dnes Danko. „Dovtedy hovorím, že RTVS radšej nech ostane v režime status quo,“ doplnil.

 

Danko zopakoval, že návrh ministra kultúry je nepodložený. „Ja si myslím, že keď sa hospodárstvu darí, je posledným riešením ľuďom zdvíhať koncesie,“ uviedol s tým, že potrebné ďalšie zdroje pre RTVS v objeme desať až 20 miliónov eur môže nájsť aj minister financií a niekoľko miliónov možno získať i úsporami pri prevádzke RTVS.

 

Návrh Maďariča okrem iného predpokladá zvýšenie poplatkov pre domácnosti zo súčasných 4,64 eura na sedem eur a ich pravidelnú valorizáciu. Podľa rezortu kultúry je cieľom tohto kroku, aby verejnoprávny RTVS mohol v ešte väčšej miere plniť úlohy, ktoré od neho vyžaduje zákon a očakáva verejnosť. Ministerstvo v odôvodnení pripomenulo, že výška koncesií sa nemenila 13 rokov. Záväzok je súčasťou programového vyhlásenia vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona