DANKO: SNS vyzýva Petra Polláka na odchod z funkcie vládneho splnomocnenca

NETKY.SK • 17 Apríl 2014, 13:23 • 2 min
DANKO: SNS vyzýva Petra Polláka na odchod z funkcie vládneho splnomocnenca

BRATISLAVA - Slovenská národná strana vyzýva vládneho splnomocnenca pre rómske komunity Petra Polláka (OĽaNO), aby sa vzdal funkcie.

slovakia

left justify in out

Ako pre TASR uviedol predseda SNS Andrej Danko, strana považuje pomoc vybraným rómskym rodinám za diskrimináciu a zároveň nesúhlasí s tým, aby bol reprezentant výkonnej moci zároveň poslancom parlamentu.
     

Peter Pollák podľa Danka zadarmo vybavil od samosprávy pozemky pre vybrané rómske rodiny na tri domy, ako aj financie na stavebný materiál. "Takú pomoc by uvítala nejedna mladá rodina, nielen rómska," poznamenal predseda SNS.
     

"S údivom a pohoršením pozorujeme, podľa akého kľúča zabezpečil vybraným rómskym rodinám stavebné pozemky a stavebný materiál. Podotýkame, že schválenie svojpomocnej výstavby po troch domoch vo Veľkej Lomnici, Breznici a Humennom je len kvapka v mori a skôr protekčnou charitatívnou činnosťou, než koncepčné a celoplošné riešenie," vyhlásil Danko.
     

Dodal, že SNS takýto spôsob považuje za "absolútne škandalózny, pretože je to cesta, ktorou sa u väčšiny Rómov znovu len vybuduje pocit, že všetko dostane zadarmo, že im všetko padne z neba, že sa niekto o nich vždy postará a že nemusia pracovať".    

 

Zdôraznil, že na Slovensku sú stovky, až tisíce mladých rodín, ktoré potrebujú vyriešiť svoje bývanie a nemajú na to dostatok financií. "A ak nepatria k rómskej menšine, s pomocou štátu, ani Petra Polláka rátať nemôžu. O tom, že by dostali zadarmo pozemok a stavebný materiál, môžu len snívať. Pritom by neváhali pracovať od svitu do mrku, ak by takýmto spôsobom mohli riešiť otázku svojho bývania," vyhlásil Danko, ktorý žiada zastavenie projektu a odchod Petra Polláka z vládnej funkcie.      

 

"Listina práv a slobôd jasne hovorí v 3. Hlave, čl. 24: Príslušnosť ku ktorejkoľvek národnostnej alebo etnickej menšine nesmie byť nikomu na ujmu. To však neznamená, že mu môže byť na prospech a úkor ostatných občanov," dodal Danko. 

 

Splnomocnec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO) "absolútne odmieta"  to, žeby zvýhodňoval niektoré rómske rodiny. "Úrad splnomocnenca nemá nič spoločné s výberom rodín, ktoré dostali pozemok na výstavbu domu, to je plne v kompetencii obce," povedal Pollák pre TASR. "My sme iba zabezpečili prostredníctvom eurofondov nákup materiálu na výstavbu obydlia, ktoré si nájomca postaví, no nikdy ho nebude vlastniť, keďže ostane vo vlastníctve obce," zdôraznil splnomocnenec.  
      

Pollák si myslí, že práve tento program a tento postup je v súlade s myšlienkou, aby nikto na Slovensku, ani Rómovia nedostali niečo len tak, zadarmo. To sa naopak podľa Polláka dialo v minulosti aj so súhlasom SNS. "Pamätám si na tie časy, keď ministerstvo výstavby, riadené zástupcom SNS, rozdávalo Rómom zadarmo byty a pritom sa na tom 'ešte nabalila' súkromná firma," povedal Pollák.
     

Ďalšou výhradou SNS je, že Peter Pollák je poslancom NR SR a zároveň splnomocnencom vlády pre rómske komunity. Podľa SNS ide o konflikt záujmov, keďže "Peter Pollák sedí na stoličke zákonodarnej moci a pracuje ako splnomocnenec vo výkonnej moci".

 

Pollák namieta, že pôsobí síce v oboch funkciách, no poberá iba jeden plat, plat poslanca. "Platu splnomocnenca sa pravidelne vzdávam v prospech projektov pre rozvoj rómskych komunít," uviedol Pollák. 
     

SNS považuje prácu Petra Polláka za nekoncepčnú. "Prekvapivo začal návštevou Indiánov v USA, ktorých model chcel preniesť na Slovensko. Pri nástupe do funkcie Pollák a Igor Matovič (predseda OĽaNO), ako 'koaliční partneri Smeru', v rómskej otázke sľubovali geniálne riešenia pálčivých problémov," tvrdí Danko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona