Danko: Slovenské elektrárne nesmú byť v cudzích rukách

NETKY.SK • 15 December 2015, 13:58 • 2 min
Danko: Slovenské elektrárne nesmú byť v cudzích rukách

BRATISLAVA - Slovenské elektrárne (SE) nesmú byť v cudzích rukách. Upozornil na to v stanovisku predseda mimoparlamentnej Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko. SNS podľa neho apeluje na ministra hospodárstva SR Vazila Hudáka, aby sa zasadil o spätné získanie celého 66-% balíka akcií SE.

slovakia

left justify in out

"SNS niekoľkokrát vyzvala vládu urobiť všetko pre to, aby sa 33 % akcií SE nedostalo do rúk Energetického a priemyslového holdingu (EPH), ktorý je český a v ktorom má podiel aj slovenská finančná skupina," zdôraznil Danko.

 

Podľa SNS by sa každá vláda mala usilovať mať pod kontrolou strategické energetické spoločnosti, alebo urobiť všetko pre to, aby sa čo najviac percent akcií týchto podnikov dostalo do štátnych rúk.

 

"Je nevyhnutné prijať ústavný zákon o ochrane strategických spoločností, aby sa predišlo ich ďalšiemu rozpredávaniu. Zákon by ukladal povinnosť vláde odkúpiť, spravovať a rozvíjať majetkové účasti v strategických spoločnostiach tak, aby štát nad nimi už nikdy nestratil kontrolu. Zakazoval by akejkoľvek vláde nakladať s majetkovými právami v strategických podnikoch tak, aby štát v nich nestratil majoritu," podčiarkol.

 

SNS chce tiež presadiť zákonnú definíciu strategického podniku, osobitne v prípade energetiky, plynárenstva, petrochemického priemyslu, či telekomunikácií. Takéto spoločnosti totiž musia byť v štátnych rukách, bez ohľadu na to, aká vláda stojí na čele štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies