Danko: Šebej je mimo reality, SNS žiada ospravedlnenie za výroky o nacizme

NETKY.SK • 14 Máj 2014, 15:37 • 2 min
Danko: Šebej je mimo reality, SNS žiada ospravedlnenie za výroky o nacizme

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) rozhodne protestuje proti vyjadreniu predsedu Zahraničného výboru NR SR Františka Šebeja (Most-Híd), v ktorom označil SNS za "neonacistický subjekt a subjekt extrémnej pravice". "Pán Šebej poriadne prestrelil, Slovenská národná strana bude žiadať ospravedlnenie," vyhlásil pre TASR predseda SNS Andrej Danko.

slovakia

left justify in out

František Šebej podľa neho na stretnutí s ruskou ľudskoprávnou aktivistkou Elenou Gluško povedal, že "Rusko sa snaží vytvárať naprieč Európou sieť politických spolupracovníkov s cieľom rozvrátiť ich liberálne demokratické systémy a sú to väčšinou neonacistické subjekty a subjekty extrémnej pravice" a za takýto subjekt označil aj Slovenskú národnú stranu.
     

"SNS rozhodne protestuje proti takýmto slovám. Pán Šebej síce v politike pôsobí dlhé roky, ale zrejme už zabudol vnímať realitu," vyhlásil Danko. Spájanie SNS s neonacizmom považuje za absurdné. Dodáva, že strana okrem toho posledné dva roky prechádza zmenami, ktorých cieľom je zbaviť jej politiku "agresivity a hulvátstva". "V radoch národniarov nemá miesto ani rasizmus, ani xenofóbia. SNS nerobí rozdiely medzi ľuďmi bez ohľadu na pohlavie, farbu pleti, národnosť či náboženské vyznanie," zdôraznil Danko. Dodal, že SNS žiada od občanov, aby dodržiavali zákony a nežili na úkor druhých, čo však nemá nič spoločné s rasizmom ani neonacizmom.
     

"SNS dôrazne žiada od Františka Šebeja ospravedlnenie za tento výrok. Zároveň ho ako predseda SNS vyzývam na verejnú diskusiu - dajme tomu aj v jemu naklonených médiách, ako je napríklad denník Sme. Som presvedčený, že v takejto diskusii mu dokážem, že nemá pravdu a SNS očierňuje," uviedol Danko s tým, že pokiaľ František Šebej ako politik nie je schopný vnímať politickú realitu, mal by sa z nej sám potichu stiahnuť. 
     

"A na margo udalostí na Ukrajine - SNS už niekoľkokrát zdôraznila, že v prípade ukrajinského konfliktu nezastáva ani proamerický, ani proruský postoj, ale čisto proslovenský. SNS záleží na tom, aby Slovensko, ktoré je malým hráčom a je v strede týchto mocenských záujmov, neutrpelo," uzavrel Danko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona