Danko sa stretne s generálnym prokurátorom: Hovoriť budú o extrémistických prejavoch Matoviča a Kotlebu

NETKY.SK • 9 November 2016, 09:45 • 2 min
Danko sa stretne s generálnym prokurátorom: Hovoriť budú o extrémistických prejavoch Matoviča a Kotlebu

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko a podpredseda NR SR Béla Bugár sa dnes stretnú s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom.

slovakia

left justify in out

"Témou pracovného stretnutia bude diskusia o problémoch posledných dní na pôde parlamentu, kde dochádza k extrémistickým prejavom poslancov," informovala TASR hovorkyňa predsedu parlamentu Eva Kliská.

 

Jednou z možností je podľa jej slov aj zúženie poslaneckej imunity na prejavy poslancov, ktoré budú trestnými činmi poškodzujúce ľudské práva a slobody. "Pre poslanca NR SR musí byť trestné aj to, ak si dovolí hanobiť rasu či národ, pretože poškodzuje záujmy Slovenska. To, že je niekto v Národnej rade neznamená, že správanie poslancov môže presiahnuť všetky hranice dôstojnosti," povedal Danko.

 

Cieľom dnešného stretnutia s generálnym prokurátorom je podľa neho poradiť sa o možnostiach, ktoré v týchto situáciách existujú. "Poslanci, žiaľ, zneužívajú svoju imunitu na výroky povedané na pôde NR SR," vysvetľuje dôvod návštevy Danko.

 

Ako tvrdí, situácia v parlamente došla tak ďaleko, že naposledy poslanec a líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič hanobil osudy Židov v koncentračných táboroch a to tým, že tieto udalosti porovnával so životom poslancov. Zároveň aj niektorí poslanci za ĽSNS mali mať viaceré extrémistické prejavy počas poslednej schôdze parlamentu.

 

Možnosti riešenia takýchto prejavov sú podľa Danka obmedzené. "Jediným ochranným nástrojom je podanie podnetu na začatie disciplinárneho konania voči daným poslancom. Jedinou sankciou však môže byť pokuta vo výške 1000 eur, čo je v prípade tak vážnych prejavov extrémizmu naozaj nepostačujúce," skonštatoval Danko, ktorý sa bude generálneho prokurátora pýtať na názor, či je vôbec možné, aby takéto výroky ostali nepotrestané.

 

Predseda parlamentu dal koncom októbra na Matoviča a poslancov ĽSNS návrh na disciplinárne konanie.

 

Matovič odmieta, že by sa vysmieval Židom a že by spochybňoval holokaust. Líder ĽSNS Marian Kotleba vidí za návrhom na disciplinárne konanie voči jeho poslancom "hľadanie si biča na ľudí, ktorí sa neboja povedať si svoj názor". Podľa neho boli v histórii slovenského parlamentu "úplne iné prejavy, ktoré nikto neriešil".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies