Danko s Ficom sa dohodli na zvyšovaní platov učiteľov od septembra

NETKY.SK • 24 Júl 2017, 12:06 • 2 min
Danko s Ficom sa dohodli na zvyšovaní platov učiteľov od septembra

BRATISLAVA – Predseda NR SR a šéf SNS Andrej Danko sa dnes dohodol s premiérom a predsedom Smeru-SD Robertom Ficom na zvyšovaní platov učiteľov od septembra.

slovakia

left justify in out

Premiér Robert Fico (Smer-SD) očakáva, že po tom, čo vláda odsúhlasila zvýšenie platov, školskí odborári podpíšu memorandum o sociálnom zmieri až do roku 2020. V praxi to podľa neho znamená, že nebudú vyvíjať nátlakové akcie voči vláde.

 

Premiér pripomenul, že vláda dnes odsúhlasila, že platy sa zvyšujú o šesť percent od 1. septembra 2017. Ďalšie zvyšovanie bude 1. septembra 2018 o šesť percent, od 1. septembra 2019 o šesť percent. A nakoniec zvýšenie o šesť percent 1. januára 2020.

 

„Toto je náš návrh, my sme dnes urobili prvé rozhodnutie. Za tento návrh očakávame podpísanie memoranda o sociálnom zmieri. Pokiaľ, a ja to nemôžem vylúčiť, sa rozhodnú predstavitelia školských odborov, že takéto memorandum nepodpíšu, tak urobíme v septembri zmenu a zvyšovanie platov pôjde podľa programového vyhlásenia vlády, teda až v januári 2018,“ uviedol Fico.

 

Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek už informoval, že po dovolenkovom období zvolá mimoriadne zasadnutie zväzu. Podľa vlastných slov predpokladá, že príde k prijatiu takéhoto memoranda. Všetko je však otázka rokovaní, keďže takéto rozhodnutie prijíma zväz kolektívne.

 

"Dnešné schválenie nariadenia vlády na zvýšenie tarifných platov učiteľov dokazuje, že Slovenská národná strana plní svoj prísľub zvyšovania atraktivity a ohodnotenia učiteľského povolania. Máme za sebou veľmi zložité a dlhé rokovania s odborármi a so ZMOS-om a som rád, že po poslednom rokovaní v piatok sme dospeli aj k súhlasu odborárov s kompromisným návrhom," uviedol po rokovaní vlády minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS).

 

Ako dodal, popri garantovanom zvyšovaní platov z programového vyhlásenia vlády a týmito dodatočnými šiestimi percentami ide v celkovom súčte o zvýšenie platov na úrovni približne 39 percent.

 

Vláda by preto mala návrh ministerstva školstva dodatočne zaradiť do svojho dnešného programu. Ministerstvo školstva navrhuje zvýšenie platov o šesť percent. Podľa Danka je každoročné zvyšovanie platov učiteľov prvým krokom k reforme školstva.

Ministerstvo školstva chce presadiť zvyšovanie platov pre pedagogických a odborných zamestnancov od septembra tak, aby sa týkalo aj zamestnancov materských škôl, základných umeleckých škôl, centier voľného času či školských klubov detí. Tieto zariadenia pritom nie sú financované cez štát, ale prostredníctvom obcí a miest.

 

Pedagogickým a odborným zamestnancom regionálneho školstva ako aj vysokoškolským pedagógom platy zvýšili v januári 2016 o štyri percentá a o šesť percent od 1. septembra 2016.

 

Rast platov o šesť percent je garantovaný v programovom vyhlásení vlády aj v rokoch 2018, 2019 a 2020. Okrem toho však chce minister školstva Peter Plavčan zabezpečiť, aby sa platy v regionálnom a vysokom školstve zvýšili aj nad rámec programového vyhlásenia vlády o šesť percent aj od tohto septembra.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona