Danko s Bugárom si uctili obete arménskej genocídy

NETKY.SK • 24 Apríl 2017, 15:51 • 2 min
Danko s Bugárom si uctili obete arménskej genocídy

BRATISLAVA – Predstavitelia NR SR Andrej Danko a Béla Bugár si dnes v Bratislave pripomenuli položením vencov na Tyršovom nábreží v Bratislave pri pomníku s veľkým kresťanským krížom (tzv. kríž kameň) jeden a pol milióna obetí arménskej genocídy.

slovakia

left justify in out

„Kresťanstvo nesúdi iné náboženstvá, ale chráni si svoje,“ povedal pri pomníku predseda slovenského parlamentu s tým, že netreba sa báť dialógu. „Kto nevidel slzy Arménov, nepochopí, prečo tu dnes stojíme,“ uviedol.

Dnes si milióny ľudí pripomínajú 102. výročie vyvražďovania Arménov vládou Osmanskej ríše. Práve kresťanstvo sa stalo osudným arménskemu národu, ktorý odmietol konvertovať na islam, čo bolo podľa viacerých odborníkov hlavným dôvodom vyvražďovania.

Národná rada SR prijala 30. novembra 2004 uznesenie, v ktorom „uznáva genocídu Arménov v roku 1915, pri ktorej zahynuli státisíce Arménov žijúcich v Osmanskej ríši, a považuje tento čin za zločin proti ľudskosti“. Niekoľkokrát slovo genocída použil a odsúdil ju aj pápež František. Naposledy tak urobil 24. júna 2016 v Jerevane na začiatku svojej oficiálnej trojdňovej návštevy Arménska, ktoré je prvým štátom na svete, ktorý prijal kresťanstvo ako jediné štátne náboženstvo.

Turecká vláda odmieta zodpovednosť za spáchanie genocídy a tvrdí, že obetí bolo oveľa menej. Arménska genocída znamenala hádzanie zo skál, pálenie zaživa, topenie v šírom mori, zahnanie do jaskýň a udusenie splodinami ohňa zapáleného pred vchodom, alebo stínanie hláv, vyrezávanie bábätiek tehotným ženám z brucha a množstvo ďalších spôsobov vrážd. Genocídu si za vzor zobral aj Adolf Hitler.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies