Danko: Riešením problému rozdeleného Cypru by mohla byť federalizácia

NETKY.SK • 12 December 2016, 15:24 • 2 min
Danko: Riešením problému rozdeleného Cypru by mohla byť federalizácia

NIKÓZIA – Vo švajčiarskej Ženeve sa v januári budúceho roka uskutočnia dôležité rokovania o budúcnosti Cypru. Riešením problému rozdeleného ostrova by mohla byť určitá federácia. Po rokovaní s prezidentom Cyperskej republiky Nikosom Anastasiadisom to uviedol predseda Národnej rady SR Andrej Danko.

slovakia

left justify in out

"Na rokovaní s pánom prezidentom Cypru sme opäť cítili tú veľkú vďačnosť za vojakov, ktorí tu pomáhajú vykonávať ochranu a dozor. Rokovali sme o tom, ako znova by sme ich podporili pri prekročení toho tieňa, ktorý ich tu desiatky rokov trápi, a to je rozdelenie Cypru," uviedol Danko.

 

Informoval, že Anastasiadis vkladá do januárových rokovaní vo Švajčiarsku veľkú nádej. "Čakajú takú veľkorysosť Turecka, že naozaj stiahne svoje vojská z územia Cypru, pretože aj grécke vojská, aj anglické vojská už na území ostrova nie sú. To by bolo také veľké gesto Turecka, keby to dokázalo, a bolo by to aj takým symbolickým krokom," uviedol Danko.

 

Veľvyslankyňa SR na Cypre Oksana Tomová doplnila, že aj na dnešných rokovaniach mnohokrát odznelo, že cyperskí Gréci a Turci nikdy nemali problém pri vzájomnom spolunažívaní. "Žili v zmiešaných dedinách, mestách, spolunažívali, dokonca na jednom stretnutí bolo povedané, že si dokázali aj religiózne navzájom recipročne vyjadriť úctu k tým symbolom, to znamená či už je to moslimská viera, islam a na druhej strane to ortodoxné kresťanstvo," skonštatovala.

 

Cyprus je rozdelený na etnickom základe od invázie Turecka v roku 1974, ktorou Ankara reagovala na hrozbu pripojenia ostrova ku Grécku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona