Danko: Reforma EÚ spočíva v jasnom vymedzení kompetencií

NETKY.SK • 3 Júl 2016, 13:46 • 2 min
Danko: Reforma EÚ spočíva v jasnom vymedzení kompetencií

BRATISLAVA - Reforma Európskej únie spočíva v tom, že dôjde k jasnej špecifikácii oblastí a kompetencií únie voči jej členským štátom. Uviedol to predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

slovakia

left justify in out

Predseda parlamentu uviedol, že EÚ potrebuje reformu. Pokiaľ neprebehne, môže vyústiť do vôle národov zobrať si svoj štát späť. "Zásadná reforma musí prebehnúť po základnom audite toho, čo sme vlastne EÚ odovzdali. Myslím si, že tu absentuje taká analýza, kam sme sa po vstupe do EÚ dostali," vysvetlil Danko s tým, že za výhodu považuje vstup do Schengenu či zavedenie eura. Za negatívum naopak považuje to, keď si EÚ osvojuje ambície vo veciach, ktoré jej štáty nezverili. Vyzval preto na jasnú definíciu toho, čo je štátne a národne a na to, v čom je potrebné spájať sily, a to napríklad v oblastiach bezpečnostnej a zahraničnej politiky či spoločnej meny.

 

"Keď identifikujeme výhody EÚ a budeme pracovať na jej reforme, na tom, čo sme jej schopní odovzdať a identifikujeme to, v čom sa máme starať sami o seba, tak vieme zvoliť tu zlatú strednú cestu," uviedol v diskusii Danko s tým, že EÚ je nesporne jediným a najlepším projektom na spájanie síl európskych štátov a nikto iný lepší projekt nepredostrel.

 

Danko v diskusii upozornil na to, že európske špičky, euroúradníci či poslanci Európskeho parlamentu sú často odtrhnutí od reality. "Oni žijú v iných dimenziách, v iných príjmoch, v iných sférach, a potom sú odtrhnutí od reality," uviedol predseda NR SR. V tom vidím najväčšiu krízu politiky vo vzťahu k ľuďom.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona