Danko: Prioritami Česka a Slovenska by mali byť bezpečnosť a sloboda pohybu

NETKY.SK • 7 September 2016, 15:50 • 2 min
Danko: Prioritami Česka a Slovenska by mali byť bezpečnosť a sloboda pohybu

KRYNICA/BRATISLAVA – Sloboda pohybu a otázka bezpečnosti sú oblasti, kde je potrebné hovoriť jednotným hlasom. Zhodli sa na tom predseda Národnej rady SR Andrej Danko a predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Jan Hamáček po dnešnom bilaterálnom rokovaní v poľskej Krynici.

slovakia

left justify in out

"Našli sme spoločné prieniky toho, že je treba jasne pomenovať oblasti, ktoré pomáhajú naším národom, národným parlamentom a našim štátom. Ide o oblasti, ktoré sú dôležité pre spoločný postup, kedy musíme prekonať aj to národné, pretože sú určité oblasti, kedy sa národy musia spájať. Takými oblasťami sú napríklad sloboda pohybu a otázka bezpečnosti," uviedol pre TASR predseda Národnej rady SR Andrej Danko.

 

Česi a Slováci majú podľa Danka prekonané historické bariéry, čo spôsobuje ľahšiu komunikáciu. "Veľmi sa teším na to, že možno dospejeme k niektorým spoločným myšlienkam, ktoré pretavíme iniciatívou Čechov, Slovákov, Maďarov a Poliakov do tej iniciatívy, ktorá môže vzísť z neformálneho stretnutia v Bratislave," priblížil Danko.

 

Hamáček je presvedčený o tom, že ekonomická spolupráca medzi Českom a Slovenskom funguje perfektne.

 

"Nevidím žiadnu bariéru, ktorá by bola v našom vzájomnom obchode, čiže ekonomickej spolupráci. Ide skôr o formuláciu nejakých spoločných stanovísk k aktuálnym otázkam v ekonomickej oblasti, ako napríklad priebehu vyjednávania o zmluve TTIP so Spojenými Štátmi, kde som presvedčený, že Slovensko, rovnako ako i Česká republika, sú krajinami, ktoré by profitovali z prípadného schválenia zóny voľného obchodu medzi EÚ a Spojenými štátmi. Mohli by sme spoločne presviedčať partnerov na západ od nás, že to má zmysel a že sa nie je čoho báť," dodal Hamáček.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona