Danko prijal zástupcov protestujúcich učiteľov, vyzval na ďalší dialóg

NETKY.SK • 20 Apríl 2016, 08:01 • 2 min
Danko prijal zástupcov protestujúcich učiteľov, vyzval na ďalší dialóg

BRATISLAVA – Predseda Národnej rady SR Andrej Danko dnes po skončení protestu učiteľov prijal zástupcov školských odborárov a stavovských organizácií v školstve. Ako uviedol, právo na štrajk je nepopierateľné, no vyzval na ďalší dialóg. Ten sa však podľa neho nemá týkať iba mzdových požiadaviek učiteľov, ale aj systémových zmien v školstve.

slovakia

left justify in out

"Deklaroval som to, čo nájdete v programovom vyhlásení vlády, že je pripravený zvýšený objem investícií do školstva. Že sú pripravené určité štandardizované kroky k navýšeniu miezd v školstve, že je tu veľmi zodpovedne vyhodnotený postup navyšovania miezd, ktorý vie vláda garantovať," uviedol dnes po rokovaní Danko. Nasledovať by mal aj dialóg, ktorého výsledkom by mali byť nielen mzdové nárasty, ale aj systémové zmeny v školstve. Treba sa podľa jeho slov zaoberať napríklad aj otázkou zmeny kompetencií v školstve, ale aj zmenou financovania.

 

Danko zároveň uviedol, že zástupcovia učiteľov, ale aj všetkých nespokojných majú uňho dvere otvorené. "Nebudete z našich úst počuť populizmus, sľuby, ako budeme bez problémov všetko zvyšovať, ako budeme každému plniť každé želanie," dodal s tým, že je dôležité dospieť ku konsenzu. Predseda parlamentu taktiež zdôraznil, že každý v tejto spoločnosti si zaslúži viac.

 

Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek informoval, že dnes prišlo protestovať viac ako 7000 učiteľov. Spolu s Dankom diskutovali o problémoch v školstve. "Samozrejme, že rezonovala aj otázka platov a nielen pedagogických a odborných zamestnancov, ale aj nepedagogických zamestnancov," dodal šéf odborárov. Podľa jeho slov odborári dostali zároveň ponuku na vypracovanie memoranda, ktoré by garantovalo navyšovanie finančných prostriedkov do školstva.

 

Učitelia dnes prišli do Bratislavy protestovať proti súčasnému stavu školstva. Nespokojní sú s programovým vyhlásením vlády v oblasti školstva, ale aj s nedostatočným financovaním. Pedagógovia sa stretli pre Úradom vlády SR a odtiaľ sa presunuli pred Národnú radu SR.

 

Podľa programového vyhlásenia vlády by sa platy učiteľov a odborných zamestnancov v regionálnom školstve a pedagógov vo vysokom školstve mali od 1. septembra tohto roku a od 1. januára 2018 každoročne zvýšiť v priemere o šesť percent. Vláda v dokumente konštatuje, že je rozhodnutá spojiť realizáciu zásadných vnútorných zmien s pravidelným medziročným zvyšovaním verejných zdrojov do výchovy a vzdelávania tak, aby celkový objem zvýšenia za volebné obdobie dosiahol dve miliardy eur. A taktiež, aby úroveň verejných zdrojov, vkladaná ročne do školstva, na konci volebného obdobia v roku 2020 bola porovnateľná s priemerom krajín EÚ.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona