Danko: Prieskum, v ktorom SNS dosiahla 5 percent, agentúra médiám neposkytla

NETKY.SK • 18 Jún 2013, 15:33 • 2 min
Danko: Prieskum, v ktorom SNS dosiahla 5 percent, agentúra médiám neposkytla

Bratislava 18. júna (TASR) - Aprílový prieskum verejnej mienky, v ktorom Slovenská národná strana (SNS) dosiahla päť percent potrebných pre vstup parlamentu, agentúra Median.sk neposkytla médiám a na svojej internetovej stránke ho zverejnila až 28. mája. "Veľké počudovanie" nad týmto postupom vyjadril pre TASR predseda SNS Andrej Danko.

slovakia

left justify in out

"Dnes, 18. júna 2013, došlo k medializácii prieskumu spomínanej agentúry, podľa ktorého by v máji SNS volilo 4,3 percenta voličov. Považujeme za zvláštne, že sa podobnej medializácie nedočkal prieskum za mesiac apríl, podľa ktorého by SNS volilo päť percent voličov, čo je už prah, ktorý by nám otvoril brány do parlamentu," uviedol predseda SNS Andrej Danko.

Dodal, že Median.sk poskytol agentúram marcový, aj májový prieskum, v ktorom SNS chýba k päťpercentnej hranici niekoľko desatín percenta. Aprílový, v ktorom SNS dosiahla päť percent, však zverejnila len na svojej internetovej stránke, a to neskôr ako obvykle. "Tieto skutočnosti berieme ako fakt, že politický boj je jednoducho tvrdý," vyhlásil Andrej Danko. 

Riaditeľ Medianu.sk Jindřich Bardon reaguje, že informácie o zverejňovaní prieskumov mohli zástupcovia SNS získať aj priamo v ich agentúre. Median.sk podľa neho zverejňuje všetky prieskumy preferencií na internetovej stránke, nie všetky však posiela aj médiám a tlačovým agentúram. 

"Prečo sme ho nezverejnili, z prozaického dôvodu. Nejde o platený prieskum, tieto veci skúmame, ale žiadna politická strana ich nezadáva. Je to na jednej strane PR, na druhej služba verejnosti. Bolo práve obdobie, keď sme mali iné priority z obchodného hľadiska a museli sme odovzdávať platené prieskumy konkrétnym odberateľom. Tak sme tento prieskum zverejňovali až koncom mája a už to nebolo až tak aktuálne," vysvetľuje Bardon. 

"Medzitým už MVK uverejnilo nejaké svoje čísla zo začiatku mája, tak sme pristúpili k tomu, že sme to klasicky zavesili na web, ale už sme to nerozosielali tlačovým agentúram," dodal. "Uverejňovali sme iné, platené prieskumy a tento sme museli akoby 'upozadiť' z hľadiska priority spracovania," uzavrel Bardon.

Podľa prieskumov Medianu.sk by SNS v marci dosiahla 4,8 percenta, v apríli 5 percent a v máji podporu 4,3 percenta respondentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies