Danko: Politici SMK by mali riešiť skutočné problémy občanov a nie autonómiu

NETKY.SK • 16 Jún 2014, 13:00 • 2 min
Danko: Politici SMK by mali riešiť skutočné problémy občanov a nie autonómiu

BRATISLAVA - Politici Strany maďarskej komunity (SMK) by mali riešiť reálne problémy občanov, vrátane zlej ekonomickej situácie, a nie sa snažiť o zvyšovanie napätia vyhláseniami o autonómii. V reakcii na stanoviská predsedu SMK Józsefa Berényiho a novozvoleného europoslanca Pála Csákyho to pre TASR povedal predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko.

slovakia

left justify in out

"Najnovšie vyhlásenia predstaviteľov SMK považuje SNS za neprijateľné," zdôraznil Danko. Berényi aj Csáky totiž po skončení sobotňajšieho (14.6.) rokovania Republikovej rady SMK v Bratislave uviedli, že za jeden zo spôsobov boja proti asimilácii Maďarov na Slovensku považujú aj územnú autonómiu.

 

"SNS už niekoľkokrát rozhodne odmietla vyhlásenia predstaviteľov SMK o potrebe akejkoľvek autonómie na južných územiach Slovenka. Opakovane zdôrazňuje, že maďarská menšina na Slovensku má nadštandardné národnostné práva, má svoje školy všetkých stupňov, médiá, dvojjazyčné tabule atď.," tvrdí Danko. Zo strany Slovenskej republiky podľa neho nemá maďarská menšina žiadne prekážky, aby si udržiavala svoj jazyk a kultúru. 

 

"SNS nedovolí, aby sa politici maďarskej národnosti otvorene hlásili k otázkam rozbíjania slovenských hraníc, autonómie, aby preháňali veci týkajúce sa maďarského občianstva a žiada, aby to maďarskí politici na Slovensku rešpektovali a nevyvolávali napätie prehnanými požiadavkami," zdôraznil Danko. Dodal, že SNS v tejto súvislosti niekoľkokrát upozornila na to, že napríklad Slováci žijúci v Maďarsku nemajú ani zďaleka také podmienky na rozvoj svojich tradícií a udržiavanie slovenského jazyka ako má maďarská menšina v našej krajine. "SNS dlhodobo žiada reciprocitu v týchto právach," zdôraznil Danko. 

 

Podľa SMK treba na južnom Slovensku zastaviť asimiláciu Maďarov a pomôcť by mohla napríklad územná autonómia. "Základný problém je, že je tu asimilácia. My hľadáme nástroje na to, ako ju zastaviť a sme ochotní komunikovať o akýchkoľvek riešeniach," povedal pre TASR šéf SMK József Berényi po skončení sobotňajšieho rokovania Republikovej rady v Bratislave.

 

Podľa neho každá forma, ktorá posilňuje inštitucionálnu ochranu menšiny, pomáha. "Podobne to funguje v niektorých európskych krajinách. Potrebujeme inštitucionálne, finančné a legislatívne posilnenie ochrany menšinovej identity na Slovensku," zdôraznil.

 

Berényi očakáva pomoc pri zastavení asimilácie Maďarov na Slovensku aj od prezidenta Andreja Kisku. Hlava štátu by podľa Berényiho mala napomáhať aj zlepšovaniu slovensko-maďarských vzťahov. Na otázku TASR ako pomáha zlepšovaniu týchto vzťahov otváranie otázky územnej autonómie povedal, že takto otázka nestojí.

 

Novozvolený europoslanec za SMK Pál Csáky sa nazdáva, že by územná autonómia pomohla riešiť aj sociálne a ekonomické problémy južného Slovenska. V súvislosti s týmto riešením sa odvoláva na Ústavu SR. "Hovorí, že menšiny majú právo vytvoriť si také štruktúry, ktoré napomáhajú a riešia ich vlastné problémy," povedal s tým, že územná autonómia tam síce priamo pomenovaná nie je, ale vyplýva to zo základného zákona štátu.

 

Csáky zároveň volá po prijatí zákona o menšinách. Pripomína dokument SMK, ktorý hovorí o jazykových právach, kultúrnej a školskej samospráve menšín a tiež o územnom riešení samospráv. Csáky tvrdí, že územná autonómia pomohla riešiť problémy vo viacerých západných krajinách. Ako príklad uviedol Španielsko a Katalánsko. "Na západe to všade pomohlo k upokojeniu situácie," poznamenal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies