Danko: Parlamentné strany by mali mať stanovený minimálny počet členov

NETKY.SK • 4 Január 2017, 10:19 • 2 min
Danko: Parlamentné strany by mali mať stanovený minimálny počet členov

BRATISLAVA – Politické strany, ktoré chcú kandidovať do parlamentných volieb, by podľa predsedu SNS Andreja Danka mali mať stanovený minimálny počet členov.

slovakia

left justify in out

S takýmto návrhom sa v roku 2017 chystajú prísť národniari do parlamentu. Danko avizuje, že pôjde o veľkú novelu zákona o politických stranách. V lete hovoril, že minimálny počet členov strany by mal byť stanovený na 500, teraz o presnom čísle nehovoril. Ako povedal Danko v rozhovore pre agentúru SITA, každá strana musí mať svoje štruktúry a hierarchia ich musí rešpektovať.

 

Danko tak ako pri rokovacom poriadku poukazuje, že určitý počet členov je pre strany stanovený v niektorých štátoch. „Aj lídri niektorých opozičných strán sa s stotožňujú s tým, že ak je strana zaregistrovaná, rok pred voľbami by nemala meniť názov. Ak je raz zaregistrovaná, nemala by meniť hodnoty. Ak strana nebude zaregistrovaná minimálne rok pred voľbami, nebude môcť kandidovať v parlamentných voľbách,“ avizuje ďalšie zmeny Danko.

 

SNS je podľa Danka za sprísnenie kontroly fungovania strán aj s cieľom ich výmazu z registra strán. „Som za transparentné nakladanie s peniazmi. Strana by mala dokázať zdokladovať, že vytvára právo združovania pre občanov a umožňuje členstvo záujemcom. V zákone musia byť pre strany definované mechanizmy. Snem predsa nemôže tvoriť predseda a traja členovia,“ zdôraznil. S tým, že je aj za vytvorenie kontrolných komisií a tým chce donútiť strany k určitému počtu členov. „Strana, ktorá má celoslovenské pôsobenie, musí mať niektoré mechanizmy a pravidlá. Keď ich nebude mať, nebude môcť kandidovať do parlamentu. To všade vo svete funguje,“ dodal Danko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona