Danko otvoril dvojdňový summit európskych parlamentov

NETKY.SK • 7 Október 2016, 11:09 • 2 min
Danko otvoril dvojdňový summit európskych parlamentov

BRATISLAVA – Predseda Národnej rady SR Andrej Danko včera slávnostne otvoril dvojdňový neformálny summit parlamentov 21 členských krajín Európskej únie a Európskeho parlamentu za prítomnosti predsedu europarlamentu Martina Schulza. Po otvorení sa predsedovia presunuli do Bratislavského hradu na slávnostnú večeru.

slovakia

left justify in out

Danko v úvode poďakoval, že pozvanie prijal predseda europarlamentu. „Ďakujem, že ste dodržali svoje slovo a umožnili ste Slovensku zorganizovať neformálny summit, ktorý nie je štandardom v rámci predsedníctva krajín v Rade EÚ,“ povedal Danko s tým, že verí, že sa týmto vytvorí tradícia, vďaka ktorej sa predsedovia parlamentov nebudú stretávať len raz za rok a že takto budú mať priestor, aby si vzájomne vymieňali informácie z národných parlamentov. „Berte to ako našu snahu, že my, Slováci, myslíme našu účasť v EÚ vážne,“ dodal.
Martin Schulz za pozvanie poďakoval a ocenil snahu slovenského predsedu parlamentu zmeniť rokovací poriadok Národnej rady SR, vďaka čomu budú môcť europoslanci vystúpiť aj v národnom parlamente. „Boli ste silným obhajcom tohto summitu a zásadnými argumentmi ste ma presvedčili, že stojí za to takéto stretnutie zorganizovať,“ povedal. Zdôraznil, že europarlament tvorí 750 poslancov z 28 krajín, ktorí sú rozdelení do osem skupín a 300 politických strán. Preto je podľa neho dôležité intenzívne spolupracovať. „Je dôležité dostať európske posolstvo bližšie na národnú úroveň, a to prostredníctvom štátnych parlamentov,“ povedal Schulz.


Parlamentný summit je podľa predsedu europarlamentu dobre načasovaný po neformálnom summite prezidentov a premiérov krajín EÚ. Vytvára priestor na spoluprácu nielen medzi vládami, parlamentmi, ale aj medzi bežnými ľuďmi.
V závere Danko Schulzovi daroval historický kabát čestnej stráže.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona