Danko otvoril 10. schôdzu, začala sa štátnou hymnou a minútou ticha za Kováča

NETKY.SK • 11 Október 2016, 13:29 • 2 min
Danko otvoril 10. schôdzu, začala sa štátnou hymnou a minútou ticha za Kováča

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) dnes otvoril rokovanie desiatej schôdze NR SR. Zasadnutie otvorila štátna hymna SR a minúta ticha za zosnulého exprezidenta Michala Kováča. Na stredu (12.10.) zvolal Danko poslanecké grémium. Zástupcovia strán by sa mali dohodnúť na tom, či sa vo štvrtok (13.10.) rokovanie pléna preruší, keďže v tento deň sa koná štátny pohreb exprezidenta Kováča a vláda vyhlásila štátny smútok.

slovakia

left justify in out

Hneď v úvode zasadnutia budú skladať sľuby noví poslanci. Zmeny v zložení parlamentu si vyžiadal dobrovoľný odchod Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA) a vymenovanie Pavla Pavlisa (Smer-SD) za šéfa Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR.

 

Lipšic sa vzdal mandátu po dopravnej nehode, zrazil pri nej chodca, ktorý následne zomrel. V parlamente ho nahradí Ján Marosz (OĽaNO-NOVA). Za Pavlisa sa do zákonodarného zboru vracia Vladimír Baláž (Smer-SD). Keďže Lipšic bol aj šéfom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS, parlament bude musieť zvoliť nového. OĽaNO-NOVA navrhuje svojho poslanca Gábora Grendela.

 

V úvode rokovania predstaví svoje návrhy minister práce Ján Richter (Smer-SD). Podobne ako roky predtým dáva na stôl návrh na vianočný príspevok pre dôchodcov. Richterova novela zákona o sociálnom poistení zase počíta so zvyšovaním dôchodkov v budúcom roku o minimálne dve percentá z priemernej mesačnej sumy daného druhu dôchodku.

 

Poslancov čaká aj definitívne hlasovanie o novele zákona o liekoch od ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD). Právna norma hovorí, že lieky hradené z verejného zdravotného poistenia by mali vyvážať len ich výrobcovia a držitelia registrácií, nie distribučné firmy. Novela má riešiť chýbajúce lieky pre slovenských pacientov. Len vlani sa zo Slovenska vyviezli lieky asi za 280 miliónov eur. "Nedostupnosť niektorých liekov v Slovenskej republike je závažným problémom. Pacienti sa veľmi často nevedia dostať k svojim liekom, ktoré im boli predpísané ošetrujúcim lekárom. Často pritom ide o lieky, ktoré sú život zachraňujúce," upozornilo v návrhu ministerstvo.

 

Druckerova novela zákona o zdravotných poisťovniach (ZP) zase počíta s tým, že v dozorných radách ZP budú po novom sedieť aj zamestnanci Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR a Národnej banky Slovenska (NBS). Ministerstvo zdravotníctva chce takto umožniť širšie zastúpenie odborníkov v týchto dozorných orgánoch. Realizuje sa tým aj jedna z priorít programového vyhlásenia vlády SR. Menia sa aj požiadavky na odbornú spôsobilosť osôb navrhovaných za členov jednotlivých orgánov zdravotných poisťovní. Doterajšia prísna definícia mohla podľa ministerstva diskvalifikovať šikovných a schopných ľudí so vzdelaním z iných oblastí.

 

Na definitívne schválenie čaká aj séria návrhov od ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD). Jeden z nich prináša zvýšenie sadzby osobitného odvodu z podnikania v regulovaných odvetviach. Odvod sa má zvýšiť zo súčasných 0,00363 na 0,00726. "Odvodom reagujeme na nedokonalosť regulácie a na to, že firmy, ktoré ho platia, pôsobia v prostredí, kde dosahujú extra marže. Dohodli sme sa, že zvyšujeme sadzbu odvodu a zároveň sme sa dohodli na akejsi cestovnej mape. Výška odvodu, ktorá je dnes v zákone, bude platiť pre roky 2017 a 2018. Pre roky 2019 a 2020 pôjdeme o štvrtinu dole z tohto odvodu, v podstate sa vrátime na pôvodnú výšku odvodu od roku 2021," povedal Kažimír.

 

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) sa zase pokúsi získať definitívnu podporu pre svoj návrh protischránkového zákona. Úlohou právnej normy je zaviesť väčšiu transparentnosť do obchodov medzi štátom a firmami zo súkromného sektora. "Protischránkovým zákonom odkrývame, s kým obchoduje štát. Ten, kto chce klamať, sa vystavuje sankciám až po výmaz z registra a zákaz uchádzať sa o verejné zdroje," uviedla Žitňanská. Právna norma má pokrývať všetky formy nakladania s verejnými zdrojmi. Firmy uchádzajúce sa o ne sa majú povinne registrovať v registri partnerov verejného sektora. Zároveň by mali zverejniť vlastnícku štruktúru až na úroveň konečného užívateľa výhod.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies