Danko: Nežijeme v revolučnom roku 1848, o vládnej koalícii rozhodli voľby

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 18:11 • 2 min
Danko: Nežijeme v revolučnom roku 1848, o vládnej koalícii rozhodli voľby

BRATISLAVA – Výzvy, ktoré stoja pred vládnou koalíciou, či už sú to dôsledky britského referenda, alebo slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie a s ním súvisiaca potreba stabilnej vlády, musí vládna koalícia riešiť postupne, jednu po druhej tak, ako ich život prinesie.

slovakia

left justify in out

Opozičné snahy preniesť politický boj do ulíc sú neadekvátne, keďže v demokratickej spoločnosti o politickom smerovaní rozhodujú voľby. Pred svojím dnešným odletom do Vatikánu to pre TABLET.TV povedal predseda Národnej rady (NR) SR a Slovenskej národnej strany Andrej Danko.

 

"Teším sa na to asi najväčšie v mojom živote, generálnu audienciu u Svätého otca. Cieľ je tam ísť a skloniť hlavu na tom najsvätejšom mieste," komentoval svoju pracovnú návštevu vo Vatikáne. Svätú stolicu spolu s Dankom navštívi aj podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd) a šéf poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka. Andrej Danko a Béla Bugár budú mať po generálnej audiencii aj krátke osobné stretnutie s pápežom.

 

Za najväčšie výzvy, ktoré aktuálne pred vládou stoja, považuje Danko potrebu reagovať na výsledky britského referenda a nadchádzajúce slovenské predsedníctvo v Rade EÚ. "Keď si niekto bude v budúcnosti čítať naše Popradské memorandum, zistí, aké reformy EÚ sme presadzovali už v roku 2013," poznamenal Danko. To však podľa neho neznamená, že by SNS podporovala koniec únie ako takej.

 

"Snažím sa, aby SNS stála na vlastných nohách so sedliackym rozumom. Žiaden extrém nie je namieste, otázka stojí inak," povedal. "Musíme urobiť všetko pre to, aby to, čo bolo dobré pre spoluprácu štátov, napríklad funkčný Schengen, sa zachovalo. A to, čo boli až hlúposti, ako je zakazovanie držania zbraní poľovníkom alebo riešenie veľkosti uhoriek, to musíme zmeniť, aby EÚ nevyzerala komicky. A Európska únia má jeden vážny problém so zabezpečením ochrany hraníc, s bezpečnosťou svojich občanov," dodal Danko.

 

Blížiace sa britské referendum má však podľa neho aj pozitívny efekt. "Mám za sebou rozhovory s naším eurokomisárom Marošom Šefčovičom, mám za sebou desiatky stretnutí s európskymi politikmi, ktorých názory sa podľa mňa stávajú racionálnejšími," tvrdí Danko. "Vedieme veľmi konštruktívne dialógy. Keď vidím plán opatrení pre prípadný nával utečencov loďami, hovorí sa o hot spotoch, o zachytávaní utečencov, vidím tam veľké ratio. Žiaden extrém nie je na mieste, najdôležitejšie je, aby sa EÚ začala prebúdzať a reformovať," zdôraznil.

Slovenské predsedníctvo v týchto, pre Európu zlomových momentoch, vníma aj ako príležitosť. "Predseda vlády SR bude v určitých veciach šéfom všetkých európskych predsedov vlád. Bude môcť rokovať so štátmi ako Turecko, Rusko alebo Amerika," povedal s tým, že je to príležitosť byť mediátorom v problémových otázkach.

 

"Preto premiérom nemôže byť hocikto, musí to byť človek, ktorý je pripravený na komunikáciu s politickými elitami. Je dôležité, aby vo vedení štátu neboli ľudia, ktorí majú marketingové politické strany," poznamenal Danko. Dodal, že na víkendovom (18.6.) slávnostnom sneme SNS bolo 450 delegátov, čo je podľa neho viac, ako má OĽaNO, SaS a Sme rodina spolu členov.

 

"Snem mal viacero pozícií. V prvom rade to bol výročný snem pri príležitosti 145. výročia vzniku strany. Po druhé, konštatovali sme, že sa nám podarilo SNS obnoviť a oživiť. Že má za 145 rokov najsilnejšie politické postavenie, prostredníctvom pozície predsedu Národnej rady a pozícií vo vláde," komentoval Danko. "Pokrstili sme jedinečnú knihu, ktorá hovorí o tradícii od roku 1848 po vznik SNS. Odovzdali sme pani Darine Laščiakovej Rad Martina Rázusa. Na Národnom cintoríne sme sa poklonili predsedom SNS a všetkým národovcom," povedal na margo slávnostného snemu.

 

Vyjadril sa aj k aktuálnemu koalično–opozičnému sporu v kauze podnikateľa Ladislava Bašternáka. "Je to úplne opačne, ako to bolo komunikované na začiatku," povedal s tým, že sa nepotvrdila žiadna nezákonnosť v postupe ministra vnútra Roberta Kaliňáka. "Predsa nemôžeme ľudí obviňovať, odvolávať a trestať na základe emócií, tlačoviek a niečích pocitov," povedal.

Trvá však na tom, aby orgány činné v trestnom konaní kauzu podnikateľa vyšetrili.

 

"Mňa nejaký Bašternák nezaujíma a za to, ako som ho videl, ako parkuje na mieste pre invalidov, by som mu to povedal aj do očí, keby som tam bol. A to, že sa bude potiť, ak urobil niečo zlé, hovorím verejne už druhýkrát. Nemám žiaden záujem ani chuť takéhoto človeka kryť," zdôraznil Danko.

Snahy opozície tlačiť na vládu demonštráciami však nepovažuje za adekvátnu. "Nemyslím si, že sme banánová republika, kde musí ulica rozbíjať okná a demonštrovať. Je dobré, že ľudia poukážu na problémy. Ale nežijeme v roku 1848, boli voľby, tie nejako rozhodli," odkázal opozícii. Na rozdiel od revolučného roku 1848 dnes podľa neho na Slovensku fungujú demokratické mechanizmy a ľudia môžu svoju vôľu presadiť prostredníctvom volieb.

 

"Slovenská národná strana nemá kedykoľvek problém pustiť sa do súťaže aj v predčasných voľbách, ak by to život doniesol. V politike nemáte nič isté. Na druhej strane, nám sa podarilo do programového vyhlásenia dať aj veci, ktoré by chcela aj opozícia. Chápem jej rozčarovanie, že ona dnes môžu len kričať, my to môžeme napĺňať. Ale nemyslím si, že cesta demonštrácií, urážok a porušovania zákonných noriem je cesta, ako bojovať," zdôraznil Danko.

 

Za nezákonný postup považuje napríklad konanie asistenta poslanca za SaS, ktorý využil svoju prácu v banke na to, aby lustroval osobné účty Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka. "Hranica medzi tým, čo ľudia chápu ako občiansku statočnosť a porušovaním zákonov, je veľmi tenká. Myslím si, že asi nikto by nechcel, aby niekto lustroval vaše osobné účty. Alebo telefonáty či esemesky," dodal Danko s tým, že on osobne by v politickom boji nelegálne získané nahrávky či telefonáty nikdy nepoužíval.

 

Na margo sporu o koncesionárskych poplatkoch Danko poznamenal, že z jeho strany určite nešlo o získanie vplyvu v RTVS. "Ja som politicky fungoval aj bez RTVS, bol som tam v diskusii možno dvakrát. Mne ide o systém," vyhlásil. "Platí džentlmenská dohoda, že sa tom budem baviť len s predsedami koaličných strán a myslím si, že predostrieme riešenie, s ktorým budú spokojné všetky koaličné strany, občan bude čo najmenej dotknutý a RTVS sa posunie k lepšiemu systému nakladania s verejnými financiami," uzavrel predseda SNS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies