Danko: Nech na úrade ombudsmana neveje iná vlajka ako zástava SR

NETKY.SK • 29 Marec 2017, 16:56 • 2 min
Danko: Nech na úrade ombudsmana neveje iná vlajka ako zástava SR

BRATISLAVA – Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) zaželal novej verejnej ochrankyni práv Márii Patakyovej, aby sa poučila z chýb, ktorých sa dopustila jej predchodkyňa Jana Dubovcová.

slovakia

left justify in out

"Dovolím si na vás apelovať, aby počas vašej funkcie na úrade ombudsmana visela len jedna vlajka, vlajka SR," povedal dnes Danko v príhovore počas ceremoniálu skladania sľubu novej verejnej ochrankyne práv.

 

"Napriek tomu, že budete hájiť záujmy ľudí inej farby pleti, inej národnosti, nikdy nesmiete zabudnúť ani na iných občanov. Hájiť záujmy slabých, tých, ktorí potrebujú ochranu, je dôležité, ale vždy je potrebné udržať objektívnu spravodlivosť a rovnováhu," dodal Danko. Predseda parlamentu upozornil, že slová o vlajke nie sú útokom na LGBTI komunitu, ktorej zástava sa na Dubovcovej úrade ocitla. "Je to len upozornenie, že ombudsmanka musí ctiť zákony a musí byť objektívna. Som presvedčený, že na úrade ombudsmana, tak ako na ambasáde SR v Maďarsku, teda na úradoch orgánu štátnej správy nemá visieť akákoľvek iná vlajka ako štátna zástava," uviedol Danko.

 

Patakyová v tejto súvislosti poznamenala, že aj ona vníma vlajku ako symbol. "Preto je potrebné zvážiť, akým spôsobom sa k symbolu pripojiť, tak aby to bolo v súlade s ústavou a zákonmi," uviedla Patakyová.

 

Danko vyjadril presvedčenie, že Patakyová je tou najlepšou voľbou pre post ombudsmana. Argumentuje jej osobnostnými kvalitami, ktoré osvedčila už ako pedagóg na vysokej škole, keď disponovala "iba" mocou nad študentmi, a nie takými kompetenciami, aké jej prislúchajú teraz. "Vie byť spravodlivá, empatická, ktorá dokáže prejaviť porozumenie, ale dať i poučenie," prezradil šéf parlamentu.

 

Patakyová uistila, že je pripravená na situácie, v ktorých sa pri riešení prípadov ochrany práv a slobôd dostane do sporu s názorom koalície, ktorej bola nominantkou. "Rátam s tým, a preto považujem za dôležité, aby v týchto otázkach ombudsman analyzoval celý problém s profesionalitou a odbornosťou a aby ho dokázal komunikovať takým spôsobom, že sa mu podarí posunúť veci dopredu a systémové zlyhania odstrániť," uviedla nová verejná ochrankyňa práv.

 

Od zvolenia do oficiálneho nástupu do úradu sa Patakyová venovala svoje doterajšej práci na vysokej škole a študovala agendu svojej predchodkyne Jany Dubovcovej. Prezradila tiež, že jedny z prvých krokov v jej úrade sa zamerajú na sprehľadnenie celého systému poskytovania pomoci v prípade porušovania základných práv a slobôd. Chce, aby sa celý systém i reťazec inštitúcií a organizácií, poskytujúcich ochranu a pomoc, stal jasnejší a zrozumiteľnejší. Ďalšie zámery chce predstaviť na tlačovej konferencii v dohľadnom čase. Avizovala, že v rámci vecných tém sa bude venovať otázkam prístupu ku vzdelaniu, k pitnej vode, právnej ochrane, takisto problémom zasahovania do osobnej slobody a v edukatívnej činnosti sa chce zaoberať oblasťou realizácie slobody prejavu v prostredí internetu.

 

Novú verejnú ochrankyňu práv Máriu Patakyovú zvolili poslanci NR SR v tajnej voľbe 8. februára. Získala 75 hlasov od 140 prítomných poslancov. Na poste vystriedala Janu Dubovcovú, ktorej funkčné obdobie uplynulo 28. marca. Okrem Patakyovej, ktorá bola nominantkou Mosta-Híd s podporou Smeru-SD a SNS, sa o funkciu verejného ochrancu práv neúspešne uchádzali aj nominantka SaS a OĽaNO-NOVA Janka Šípošová a kandidát ĽSNS a nezaradeného poslanca Petra Marčeka Anton Čulen.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona