Danko: Keď som videl Matoviča s BMW 750, pripomenul mi iného politika

NETKY.SK • 26 December 2013, 14:45 • 2 min
Danko: Keď som videl Matoviča s BMW 750, pripomenul mi iného politika

BRATISLAVA - Napriek kríze, ktorou SNS prešla, vidí jej nový predseda Andrej Danko perspektívu v štandardných politických stranách. Reprezentantov "antipolitického" smeru politiky, akými je aj OĽaNO, kritizuje.

slovakia

left justify in out

Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko je za štandardné politické riešenia a fenomén "antipolitiky", ktorý na Slovensku reprezentuje najmä OĽaNO, považuje za slepú uličku.

"Keď som videl, môžeme sa konkrétne baviť, pána Matoviča vyfoteného v časopise, že si dokáže kúpiť BMV 750 v plnej výbave, tak som si spomenul na jedného iného politika," povedal v rozhovore pre TASR Andrej Danko, ktorý vo funkcii predsedu SNS vystriedal Jána Slotu.

Slotu napokon v apríli tohto roka stranícky súd vylúčil zo strany pre nehospodárne nakladanie s financiami SNS. Napriek kríze, ktorou SNS prešla, vidí jej nový predseda Andrej Danko perspektívu v štandardných politických stranách. Reprezentantov "antipolitického" smeru politiky, akými je aj OĽaNO, kritizuje.

"Je mi smiešne, keď si niekto urobí z politiky biznis, na jednej strane berie štátny príspevok v duchu zákona o politických stranách a na druhej sa tvári, že nie je politickou stranou," povedal Danko. "Politická strana by nemala byť dehonestovaná, má mať svoje pravidlá. Je nevyhnutnou podmienkou parlamentnej demokracie a nástrojom, cez ktorý sa má realizovať politika. Politická strana sa vinou niektorých politikov dostala do pozície niečoho akoby zlého, outsidera. Ale politická strana svojím mechanizmom má byť garantom toho, že nebude 'nakazený' štát," povedal Danko.

Dodal, že práve v neštandardných systémoch sa presadzujú na úkor politických strán jednotlivci, čo vedie skôr k "nakazeniu" štátu korupciou. "Pri štandardných modeloch v západných krajinách nikto nespochybňuje politický systém. Tu je to na hrane anarchie. Možno to niekomu v západných krajinách aj vyhovuje, že je tu takýto stav a rôzni samozvaní jedinci. To bolo v minulosti obrovské zlyhanie lídrov politických strán, že sa strany prestali akceptovať. Možno, že až naše deti sa dožijú štandardnej politickej kultúry," povedal Danko.

Dodal, že SNS bude v budúcnosti presadzovať také zmeny zákona o politických stranách, aby štátny príspevok dostávali len reálne existujúce strany, ktoré majú členov, orgány a normálne fungujúci stranícky život. "Budeme v budúcnosti iniciovať zrušenie takých politických strán, ktoré nie sú politickými stranami. Myslím si, že je najvyšší čas, aby sa urobila reforma zákona o politických stranách," uzavrel Danko.

Líder OĽaNO Igor Matovič si naopak myslí, že financie od štátu nepatria stranám, ako je SNS. "Sme jediní v politike, ktorí nepotrebujeme k životu žiadne čierne peniaze a to nás robí absolútne nezávislými," vyhlásil. "Ľudia veľmi dobre vedia, že predstavitelia SNS rozkrádali Slovensko a práve takéto strany by nemali mať nárok na akékoľvek financie od štátu," zdôraznil.

Na margo svojho BMW Matovič upozornil, že ho nekúpil ako nové. "Kúpil som si skoro štvorročné auto za 33.000 eur, nedal som si ho do nákladov a nevypýtal som si od štátu späť 20 percent DPH, ako to štandardne robia štandardní politici, ku ktorým sa hlási aj pán Danko," uzavrel Matovič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona