Danko: Je Národný deň podpory ekonomiky, podporme slovenské výrobky

NETKY.SK • 16 Október 2014, 16:45 • 2 min
Danko: Je Národný deň podpory ekonomiky, podporme slovenské výrobky

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) apeluje na vládu a kompetentné orgány, aby urobili všetko pre pomoc slovenským výrobcom i pestovateľom.

slovakia

left justify in out

"Tento apel by mal mať väčší dôraz najmä dnes, 16. októbra, v prvý ročník Národného dňa podpory ekonomiky Slovenska," povedal pre TASR predseda SNS Andrej Danko. 
     

Apel na občanov, aby sa snažili kupovať slovenské výrobky, ako aj na vládu, aby slovenským výrobcom pomáhala, je podľa SNS v tento deň dôležitý aj na pozadí ruských obchodných sankcií, ktoré majú veľmi negatívne priame i nepriame dôsledky na slovenských výrobcov. 
     

"Priame následky ruských obchodných sankcií na agrosektor SR predstavujú podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka 6,2 milióna eur, ale oveľa nebezpečnejšie sú sekundárne následky zákazu vývozu potravín z EÚ na ruský trh, predovšetkým z dôvodov pretlaku prebytkov potravín na spoločnom trhu a s tým súvisiacou cenovou destabilizáciou," upozorňuje Danko.
     

Slovenskí výrobcovia i pestovatelia sú podľa SNS znevýhodňovaní dumpingovými cenami korporátnych gigantov a zahraničných producentov, ktorým pomáhajú ich domovské krajiny. Vláda síce podľa Danka v stredu 15. októbra prijala opatrenia na zmiernenie týchto sankcií. Týkajú sa podpory spotreby slovenských poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov prostredníctvom štátnych a verejných inštitúcií formou ich prioritného nákupu pre zabezpečenie stravovania. Padol aj návrh ministrom vlády prijať také kroky v nimi riadených rezortoch, aby inštitúcie podliehajúce ich riadeniu v rámci svojho stravovania prioritne nakupovali slovenské poľnohospodárske výrobky a potraviny, a to pri rešpektovaní platnej legislatívy a pravidiel hospodárskej súťaže.
     

"K týmto opatreniam by však napríklad mohli pribudnúť odporúčania obchodným reťazcom, aby neprijímali prebytočné a dotované potraviny z iných krajín EÚ, keďže tie tiež v Rusku stratili odbytištia," poznamenal Danko. 
     

Dodal, že pritom nejde len o agrosektor a podnikateľov v poľnohospodárskom priemysle. Podľa SNS je neprípustné, aby sa zo Slovenska vyvážali len suroviny a z tých surovín vzápätí importovali výrobky niekoľkonásobne drahšie, čo je napríklad prípad vývozu dreva a následného dovozu nábytku. "Podľa SNS aj občania Slovenska chcú kupovať výrobky od slovenských výrobcov, mnohokrát však už nie sú na trhu práve vzhľadom na nedostatočnú doterajšiu podporu vlády a kompetentných orgánov," uzavrel Danko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies