Danko: Iná možnosť než odkúpenie časti Slovenských elektrární neexistuje

NETKY.SK • 13 December 2014, 11:18 • 2 min
Danko: Iná možnosť než odkúpenie časti Slovenských elektrární neexistuje

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) považuje otázku kúpy Slovenských elektrární (SE) štátom za prioritnú a stále otvorenú.

slovakia

left justify in out

Podľa predsedu SNS Andreja Danka by vláda mohla získať peniaze na odkúpenie 66 percent akcií SE od talianskeho Enelu emitovaním dlhopisov vo výške 3 miliardy eur. "SNS je veľmi ľúto, že pri schvaľovaní štátneho rozpočtu sa nerátalo s potrebou obstarania finančných zdrojov na kúpu akcií Slovenských elektrární," uviedol Danko. Upozornil v tejto súvislosti na návrh, ktorý v prípade tejto otázky verejne prezentovala SNS. "Hoci na to reagovalo ministerstvo hospodárstva a ministerstvo financií bezzubo, alebo nijako, SNS verí, že vláda urobí všetko pre to, aby 66 percent akcií od Enelu kúpila," vyhlásil Danko. Dodal, že pre SNS je iná možnosť neprijateľná. "Vládny kabinet nesmie dovoliť, aby sa akcie Enelu dostali opäť do rúk finančných skupín alebo zahraničných spoločností," zdôraznil Danko.

      

Argument vlády, že nevie zohnať finančné zdroje na kúpu podielu Slovenských elektrární, podľa Danka neobstojí. "Minister financií každý rok požičiava 1 - 1,5 miliardy eur na kapitálovom trhu formou emisie dlhopisov," upozornil predseda národniarov.
      

Danko skonštatoval, že Slovensko patrí medzi oblasti s prirodzenými monopolmi, malé trhy, kde nie je realistické, aby vznikla plnohodnotná konkurencia. "V takýchto prípadoch musí štát získať kontrolu v strategických infraštruktúrnych podnikoch," zdôraznil Danko. Poukázal aj na to, že štát má takúto kontrolu aj v krajinách, ktoré predstavujú oveľa väčší trh. Ako príklad spomenul Francúzsko, Nemecko, Česko či v severské krajiny. "Štát však musí do svojich podnikov dosadiť schopných manažérov, odborníkov, nie politických nominantov," dodal predseda SNS.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies