Danko: Hlas jednotnej Európskej únie je dôležitý, musíme naštartovať spoločné kroky a postupy

NETKY.SK • 2 Jún 2017, 14:43 • 2 min
Danko: Hlas jednotnej Európskej únie je dôležitý, musíme naštartovať spoločné kroky a postupy

STARÝ SMOKOVEC – Rozhodnutie prezidenta USA Donalda Trumpa o tom, že USA odstupuje od klimatických dohôd je štartérom, aby sa v rámci Európskej únie iniciovali spoločné kroky a postupy. Uviedol to dnes predseda Národnej rady (NR ) SR Andrej Danko (SNS) na tlačovej konferencii v Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách, kde sa v priebehu dopoludnia konalo spoločné zasadnutie predsedníctiev NR SR a Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky.

slovakia

left justify in out

Podľa slov Danka Slovensko ani Česko samo v tomto smere nezvládne nič. Ako doplnil, dôležitý je hlas jednotnej EÚ. "Rešpektujeme to a myslím si, že pozícia SR ani ČR sa nemôže zmeniť. Otázka je, aký bude ďalší krok administratívy USA," povedal predseda NR SR. Rozhodnutie USA nepotešilo ani predsedu Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Jana Hamáčka.

 

"Paradoxne rozhodnutie USA môže komplikovať situáciu a môže pre SR a Česko znamenať problém. Klimatické zmeny sú spúšťačom fenoménov, ako je napríklad migrácia," podotkol Hamáček.

 

Danko zhodnotil stretnutie predsedníctiev ako konštruktívne. "Jednota sa zakladá na bilaterálnych stretnutiach, obzvlášť pozícia Slovákov a Čechov v pozícii štátov V4 je veľmi dôležitá. Cením si, že si Slováci a Česi zachovávajú vzťahy a zlepšujú ich," povedal predseda NR SR. Ako dodal, hlavným cieľom rokovania bola výmena informácií v niektorých oblastiach, ktoré sa dotýkajú oboch parlamentov.

 

"Vysvetľovali sme si vzájomné postoje. Som rád, že niektoré naše postrehy pri látkach, ktoré kontaminujú zásielky alebo ohrozujú funkčnosť NR SR, českí partneri pochopili a akceptovali," dodal. Podľa neho našli vo veľa veciach spoločný postup. "Je dôležité, aby spolupracovali eurovýbory, aby sme fungovali jednotne v postojoch," doplnil.

 

Danka potešil záujem kolegu z Čiech, ktorý sa zaujímal o otázky bezpečnosti. „Vymenili sme si aj bezpečnostné informácie. Potešilo ma aj pochopenie, že pri niektorých procesoch spracovania zásielok alebo aj ochrany parlamentov budeme oveľa intenzívnejšie spolupracovať,“ povedal Danko.

 

Ako ďalej doplnil, naplánovali si aj spoločné pracovné cesty, napríklad cestu do Kórei. "Chceme, aby v zahraničí videli, že máme spoločnú synergiu,“ dodal. Podľa neho je dôležité posilňovať aj kompetencie EÚ. "Posilňovanie vzťahov k Číne či k USA je veľmi dôležité. Bavili sme sa aj o tom, prečo by sa EÚ nerozširovala o oblasť sociálneho zabezpečenia," konkretizoval.

 

Hamáček ocenil zvládnutie predsedníctva Slovenska v Rade EÚ. "Bol som v Bratislave dvakrát, na jednom formálnom a na druhom neformálnom jednaní. Išlo o profesionálne jednanie," podotkol.

 

Ako doplnil, počas stretnutia diskutovali o aktuálnej situácii v Európe. "Po francúzskych voľbách mám pocit, že sa otvára priestor na spoluprácu. Slovensko má výhodu, má euro a je členom tvrdého európskeho jadra. U nás sa o tom ešte len diskutuje. Príklad Slovenska ukazuje, že sa nie je čoho báť," povedal Hamáček. Medzi bodmi, ktoré na stretnutí rozoberali, boli aj blížiace sa oslavy 100. výročia vzniku Československa.

 

Dnešné rokovanie absolvovali členovia parlamentu na Lomnickom štíte. Predstavitelia zasadnutia predsedníctiev SR a Českej republiky prileteli do Popradu vo štvrtok (1.6.) popoludní. V Poprade absolvovali prehliadku mestskej časti Spišská Sobota a priateľský futbalový zápas, ktorý skončil remízou 2:2.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona