Danko: Daňové licencie budú zrušené, plníme tak svoj sľub

NETKY.SK • 28 November 2016, 17:25 • 2 min
Danko: Daňové licencie budú zrušené, plníme tak svoj sľub

BRATISLAVA – Novela zákona o dani z príjmov, ktorú Národná rada (NR) SR schválila minulý týždeň vo štvrtok (24.11.), prináša okrem iného aj zrušenie daňových licencií od roku 2018. Išlo o návrh koaličnej Slovenskej národnej strany (SNS) a národniari tak plnia svoj sľub, konštatuje strana v dnešnom stanovisku.

slovakia

left justify in out

SNS pripomína, že sa od začiatku postavila proti daňovej licencii, ktorá bola nevýhodná najmä pre malé firmy. „Zrušením daňovej licencie pomôžeme malým firmám. Bol to náš prísľub, ktorý sme dali podnikateľom a zároveň vybojovali zrušenie licencie v koalícií. Zlepšenie podmienok pre malých podnikateľov je pre nás záväzok, ktorý však nekončí iba tým. Už teraz rokujeme o ďalších výhodách pre podnikateľskú obec,“ avizoval predseda NR SR a šéf SNS Andrej Danko.

 

Daňové licencie sa podľa schválenej úpravy zrušia od 1. januára 2018. V prípade daňovníka, ktorého zdaňovacím obdobím je kalendárny rok, sa daňová licencia posledný raz uplatní za rok 2017. Ak je zdaňovacím obdobím daňovníka hospodársky rok, licencia sa naposledy uplatní v období končiacom v priebehu roka 2018.

 

„SNS má v pláne ďalej podporovať zlepšovanie podnikateľského prostredia a zaviesť do praxe aj ďalšie výhody pre podnikateľov. Rokujeme o možnosti odpočítateľných položiek v prípade podpory športu, či kultúry,“ avizoval predseda poslaneckého klubu strany Tibor Bernaťák.

 

Už od budúceho roka bude na základe schválenej novely platiť úprava paušálnych náhrad pre živnostníkov. Kým doteraz boli paušálne výdavky vo výške 40 %, po novom si budú môcť živnostníci uplatniť 60 %. Zmení sa aj ich nominálny strop. Kým doteraz bola suma paušálnych výdavkov maximálne 5040 eur, po novom to bude 20.000 eur ročne. Túto iniciatívu podľa SNS od začiatku preferoval predseda strany Andrej Danko.

 

Novela z dielne Ministerstva financií (MF) SR prináša tiež zníženie sadzby dane z príjmov právnických osôb z 22 % na 21 %, či zrušenie zdravotných odvodov z dividend a nahradenie daňou vo výške 7 %.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies