Danko chystá veľkú reformu: Takto chce zatočiť s neposlušnými poslancami

NETKY.SK • 9 August 2016, 10:48 • 2 min
Danko chystá veľkú reformu: Takto chce zatočiť s neposlušnými poslancami

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Andrej Danko presadzuje najväčšiu reformu rokovacieho poriadku od jeho vzniku.

slovakia

left justify in out

Predsedajúci bude mať právo okrem výzvy na zachovanie poriadku vykázať poslanca, ktorému odobral slovo, alebo ktorý svojimi prejavmi v rokovacej sále prekročil hranice slušnosti z rokovacej sály, ak poslanec neuposlúchne, predseda má právo vykázať zo sály všetkých poslancov.

 

Poslanci budú mať po novom zakázané viacero činností - jesť, nahrávať schôdzu či nosiť transparenty. Ak mandátový výbor zistí, že poslanec narušil poriadok, odporučí mu, aby mu Národná rada Slovenskej republiky (NR SR) uložila pokutu do výšky 2000 eur. Ak poslanec poruší opakovane poriadok na rokovaní Národnej rady SR, môže podľa návrhu rokovacieho poriadku dostať pokutu až do výšky 4 000 eur. Zároveň predseda parlamentu sám sebe ustanovuje právomoc zaviesť nový typ disciplinárneho konania voči poslancovi a podať mandátovému a imunitnému výboru návrh na začatie disciplinárneho konania.

 

Poslanca, ktorý porušuje pravidlá a hranice slušnosti najskôr predsedajúci vyzve na zachovanie poriadku. Ak ho neposlúchne, tak ho môže vykázať zo sály do konca rokovacieho dňa. O veľkej reforme budú poslanci ešte rokovať.

Poslancom chce Danko obmedziť aj počet vystúpení v rozprave. Doteraz mohli poslanci vystúpiť v rozprave dvakrát, po novom môžu už len raz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies