Danko: Bolo až komické, ako rýchlo Sieť prevzala nápad SNS

NETKY.SK • 7 Október 2014, 07:05 • 2 min
Danko: Bolo až komické, ako rýchlo Sieť prevzala nápad SNS

BRATISLAVA – Strana Sieť podľa predsedu SNS Andreja Danka prevzala národniarsku myšlienku richtárskeho kódexu, respektíve richtárskej prísahy, ktorá má zaväzovať kandidátov v komunálnych voľbách k etickému jednaniu.

slovakia

left justify in out

„Bolo mi až komické, keď sa v deň, keď sme svoj materiál publikovali v tlačovej agentúre, snažila Sieť rýchlo prihlásiť k tejto myšlienke,“ povedal v diskusnej relácii na portáli Teraz.sk Danko. Richtársky kódex je deklarácia, ktorou sa kandidát zaväzuje v prípade svojho zvolenia dodržiavať etické pravidlá. „Jasne sme deklarovali, ako by mal vyzerať starosta, richtár. Ako by sa mal správať poslanec, boj s korupciou, stop rodinkárstvu a ďalšie rozpracované body,“ vysvetľuje Danko.
      

Dodal, že Sieť ponúkla podobnú myšlienku krátko potom, ako ju zverejnila SNS, ale s menej prepracovaným obsahom. Napriek tomu aj túto iniciatívu považuje za krok správnym smerom. „Je dobré, že pokračujú v tejto myšlienke. My sme to síce urobili ucelenejšie, od korupcie, životného prostredia, po ďalšie oblasti. Ale je to apel na starostu, richtára a určuje mu určité roviny správania,“ povedal predseda SNS. „Vieme, aké veľké problémy sú napríklad v dcérskych spoločnostiach miest a obcí, kde dochádza k obsadzovaniu postov nevzdelanými ľuďmi bez profesie, len s politickými ambíciami. Potom zistíme, že dcérske spoločnosti mestá zadlžujú,“ konštatuje Danko. „V komunále je podstatné to, aby starosta bol lokálpatriot. Aby poznal každú lavičku, každý chodník. Aby pri stavebných konaniach nekolaboroval s investičnými skupinami, developérmi,“ dodáva.
      

Predseda Siete Radoslav Procházka súvislosť svojej richtárskej prísahy s aktivitou SNS popiera. „Aktivity SNS nesledujem, akurát už rok vídam ich predsedu na bilboardoch po celom Slovensku. S myšlienkou richtárskej prísahy som prišiel ešte v máji tohto roku s vedomím, že istý druh prísahy skladali slovenskí richtári už v stredoveku. Hodnoty našich predkov sú nám blízke, nepotrebujeme si brať tam, kde už dávno nič nie je,“ reagoval na vyjadrenia Andreja Danka pre TASR Procházka. 
      

SNS má podľa svojho predsedu aktuálne zhruba 3000 kandidátov na poslancov a uzavretých niekoľko stoviek koalícií. „Máme 240 vlastných kandidátov, čisto SNS, na starostov. Ak to mám porovnať s minulosťou, mali sme 40 úspešných a verím, že tieto čísla dokážeme obhájiť,“ uzavrel Danko.
      

Richtárky kódex SNS v siedmich bodoch pomenúva morálne hodnoty a charakterové vlastnosti, ktoré by mali byť podľa SNS typické pre každého primátora, starostu či poslanca. "Od dobrého poznania svojej obce, patričného vzdelania, nekumulácie funkcií, cez spravodlivé riešenie problémov bez diskriminácie až po uprednostňovanie záujmov obce pred svojimi vlastnými," uviedli pre TASR v auguste národniari. SNS žiada od tých, ktorých podporí, aj vysokú mieru vlastenectva a lokálpatriotizmu, ochraňovanie a rozvoj kultúrnych tradícií a dedičstva našich predkov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies