Danko: Ak Briti brexitom získajú, Európska únia skončí

NETKY.SK • 31 December 2016, 17:51 • 2 min
Danko: Ak Briti brexitom získajú, Európska únia skončí

BRATISLAVA – Koniec Európskej únie už nie je iba teoretickou, ale aj reálnou možnosťou, na ktorú Slovensko musí byť pripravené.

slovakia

left justify in out

„Ak už nebude inej cesty, aj my sa musíme postaviť a spravovať svoj štát,“ povedal v rozhovore pre TASR predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS).

 

Ak by napríklad Veľká Británia odchodom z Európskej únie získala právo diskriminovať na svojom území pracovníkov z Únie, ale ostala by jej výhoda voľného prístupu na európsky trh tovarov a služieb, vyvolá to podľa Danka pohyb vedúci ku koncu EÚ ako takej. „Čo sa mne osobne nepáči na postoji Európskej únie vo vzťahu k Anglicku, je, že keď sa rozhodlo odísť, tak musí odísť so všetkými dôsledkami,“ povedal.

 

„Ak sa Veľkej Británii oplatí vystúpiť z Únie, bude to koniec EÚ. Veľká Británia musí pocítiť, že sa jej neoplatilo odísť. Pocíti to len tak, že sa to dotkne nielen pohybu pracovnej sily, ale aj pohybu tovarov a služieb,“ dodal Danko. „Nemôže si EÚ s Anglickom ošetriť vzťah tak, že na jednej strane Angličania dosiahnu obmedzenie pohybu pracovných síl a na druhej strane sa im hodí, lebo je to pre nich výhodnejšie, sem dodávať bezcolne tovary a služby,“ povedal s tým, že takýto úspech britských populistov by povzbudil v celej Únii politikov, ktorí budú EÚ „vnútorne rozbíjať“.

 

Slovensko sa podľa neho musí pripraviť na všetky možné varianty vývoja, aj organizáciou svojho predsedníctva však ukázalo, že mu na EÚ záleží. „Je nesporné, že Slovensko pri svojom predsedníctve v Rade EÚ zabezpečilo, čiastočne aj zásluhou SNS, stabilnú vládu, ktorá mala fundovaných ministrov, za ktorých sme sa pri rokovaniach nemuseli hanbiť,“ povedal Danko.

 

„Zvládli sme organizačne, diplomaticky, personálne, bezpečnostne najväčšie summity. Boli tu hlavy štátov v kumulácii, v akej ešte nie. To si málokto uvedomuje, aká to bola záťaž aj pre policajtov, bezpečnostné zložky,“ dodal s tým, že hodnotenie si robia aj európski partneri. „Výšku latky, ktorú my odovzdávame Malte, Európska únia oceňuje. Predseda francúzskeho parlamentu mi doslova povedal, že po týchto summitoch znova začali chápať V4,“ povedal Danko v reakcii na neformálny bratislavský summit predsedov národných parlamentov štátov EÚ.

 

„Dnes sme v EÚ o krok ďalej. Keď už aj cestujeme niekde ako predstavitelia Slovenska, sme naozaj oveľa viac rešpektovaní, ja to cítim na každej zahraničnej návšteve. Toto predsedníctvo ukázalo Európe, kde je Slovensko, kto je na Slovensku, akí sú tu predstavitelia a lídri, vytvorili sa nové väzby a je to veľký krok pre pozíciu Slovenska v EÚ,“ uzavrel predseda NR SR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona