Danka sklamal Kiskov prístup k téme Mečiarovych amnestií

NETKY.SK • 19 Marec 2017, 15:11 • 2 min
Danka sklamal Kiskov prístup k téme Mečiarovych amnestií

BRATISLAVA - Predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) "veľmi" sklamal prístup hlavy štátu Andreja Kisku k téme Mečiarovych amnestií. V dnešnej relácii televízie TA3 V Politike sa pýtal, prečo sa aj prezidentská kancelária nepokúsila o mimoriadny opravný prostriedok či konanie.

slovakia

left justify in out

"Nepohla prstom, okrem návštevy kina a zneužitia pohrebu prezidenta Kováča," povedal Danko s tým, že falošné slzy na premiére filmu nikomu nepomôžu.

 

Podľa šéfa parlamentu sa z Mečiarovych amnestií stal slovenský politický evergreen. "Je to trauma, ktorú si Slovensko nesie dlhodobo a je najvyšší čas tento problém, ktorí nespôsobili súčasní politici vyriešiť," skonštatoval Danko. Návrh na ich zrušenie, s ktorým prišla vládna koalícia, považuje za šalamúnsky a verí, že môže splniť očakávania z minulosti aj vytvoriť priestor na riešenie problémov, ktoré ľudí trápia.

 

Alibistické útoky a pošpiňovanie koaličných partnerov nie je podľa neho namieste. Pripomína, že ani jeden z nich vinu za Mečiarove amnestie nenesie. "Toto Slovensko ďalej neposunie, ale právne čistým riešením, s akým sme predstúpili, sa dá dosiahnuť cieľ, ktorý sme si dali, aby mohli byť veci dovyšetrované, aby mohla byť amnestia preskúmaná aj z hľadiska toho úmyslu, kto ju vydával," skonštatoval s tým, že si nemyslí, že poslanci môžu všetko. Ako podotkol, po takomto riešení sa budú môcť "pozrieť do zrkadla".

 

Predseda parlamentu je sklamaný, že sa Mečiarove amnestie za každú cenu zneužívajú na naháňanie politických bodov. Nemyslí si, že by sa pri tejto téme malo politicky súťažiť. "Opak je pravdou. Tu by som chcel rozvahu opozície aj prezidentskej kancelárie na to, aby sme konečne našli právne riešenie, pretože ani jeden z nás, ktorí sme dnes v politike, s tým obdobím nemáme nič spoločné," doplnil. Návrh, s ktorými prišiel opozičný poslanec Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) považuje za neúplný, nekompletný a nekompetentný.

 

"Som zástanca toho, že tieto udalosti by nemali byť v žiadnom prípade politicky zneužívané, ale v prvom rade by sme mali pristúpiť k preskúmaniu vydaných amnestií, k analýze a následnému riešeniu," uviedol Danko. Je za vytvorenie modelu, ktorý by umožnil preskúmať vydané amnestie. "Budem apelovať na diskusiu a právne riešenie veci," dodal.

 

Poznamenal, že s postupom, s ktorým prišla teraz vládna koalícia, sa doteraz nikto nezaoberal. Cieľom jej návrhu ústavného zákona je zveriť Národnej rade SR právomoc zrušiť amnestiu a zároveň zveriť Ústavnému súdu SR právomoc preskúmať ústavnosť, tak zrušenia amnestie, ako aj jej ústavnosť. "Nehovorím, že všetky problémy tým návrhom budú vyriešené, ale v každom prípade je to obrovský krok a je to čistý právny krok, ktorý Slovensko neposunie medzi štáty, kde parlament môže všetko," zhrnul Danko.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona