Daniel Lipšic zrušil obvinenie poslancov, ktorí obhajovali ulicu pomenovanú po Tisovi

NETKY.SK • 10 Január 2022, 15:45 • 2 min
Daniel Lipšic zrušil obvinenie poslancov, ktorí obhajovali ulicu pomenovanú po Tisovi

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic dnes zrušil na podklade podaných sťažností uznesenie o vznesení obvinenia voči desiatim poslancom obecného zastupiteľstva obce Varín v okrese Žilina. Na základe pokynu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry ich obvinili z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom Úrad špeciálne prokuratúry vo svojom profile na sociálnej sieti. Posledná ulica pomenovaná po Jozefovi Tisovi sa nachádza v obci Varín. Polícia nedávno obvinila desať mestských poslancov vo Varíne v žilinskom kraj za to, že ulicu odmietajú premenovať.

 

 

„Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil 10 osôb z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potláčaniu základných práv a slobôd. Konanie naďalej pokračuje, viac informácií k jeho priebehu a stavu preto nie je možné poskytnúť,” vyjadril nedávno pre Aktuality.sk hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

 

img

 

Za obvinených členov obecného zastupiteľstva sa vyjadrila poslankyňa Lenka Milová. S obvinením nesúhlasia a necítia sa byť vinní. „Každý z nás vedie bezúhonný rodinný život a svoj mandát poslanca vykonávame zodpovedne, v súlade s platnou legislatívou a v prospech občanov." Obvinení poslanci podali sťažnosť proti vzneseniu obvinenia v zákonnej lehote.

 

Ulica Dr. Jozefa Tisu vo Varíne je poslednou ulicou na Slovensku pomenovanou po tomto bývalom slovenskom prezidentovi, ktorý bol vojnovým zločincom. Z 11 obecných poslancov neobvinili jednu osobu. Je ňou Lenka Ticháková, ktorá navrhovala na zastupiteľstve zmenu názvu tejto ulice. Za svoju snahu dokonca dostala ocenenie Biela vrana od organizácie Bystriny. Ocenenie udeľujú od roku 2008 a zviditeľňuje ľudí, ktorí upozorňujú na problémy spoločnosti, i keď im to prináša problémy.


Prečítajte si: NAKA obvinila niekoľko ľudí, ktorí obhajujú ulicu pomenovanú po Tisovi



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies