Daniari a colníci majú nový etický kódex aj kolektívnu zmluvu

NETKY.SK • 4 Január 2016, 14:20 • 2 min
Daniari a colníci majú nový etický kódex aj kolektívnu zmluvu

BRATISLAVA - Zamestnanci Finančnej správy (FS) SR majú od januára 2016 nielen nový etický kódex, ktorý im určuje ako sa majú správať voči klientom, ale aj novú kolektívnu zmluvu.

slovakia

left justify in out

Okrem zvýšenia platových taríf o 4 % môžu očakávať aj ďalšie výhody. Napríklad poskytnutie jedného dňa plateného voľna pre zamestnancov, ktorí sa starajú o dieťa mladšie ako 15 rokov, zabezpečenie stravovania počas prvých desiatich dní dočasnej pracovnej neschopnosti v kalendárnom roku i zvýšenie informovanosti o priemernej výške pridelených odmien zo strany nadriadených.

 

"Všetky kategórie zamestnancov môžu okrem zvýšenia platových taríf o 4 %, ktoré vyplýva z kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa a zákona o štátnom rozpočte na rok 2016, očakávať aj ďalšie výhody. Aj napriek tomu, že nie všetky podnety odborov boli v kolektívnom vyjednávaní v plnom rozsahu akceptované, po podpise kolektívnej zmluvy na rok 2016 je možné konštatovať, že štvrtý rok po sebe, došlo aj vďaka ústretovosti vedenia finančnej správy k ďalšiemu zvýšeniu výhod pre všetky kategórie zamestnancov," povedala TASR hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Patrícia Macíková.

 

Naďalej zostávajú zachované výhody ako základný pracovný čas 37,5 hodiny týždenne, základná výmera dovolenky päť týždňov a šesť týždňov ak zamestnanec dovŕšil 33 rokov, či zvýšenie prídelu tvorby sociálneho fondu vo výške 1,2 % úhrnu hrubých miezd. Príspevok na stravovanie je vo výške 0,40 eura na jeden stravný lístok pre štátnych zamestnancov a colníkov a 0,75 eura pre zamestnancov vo verejnom záujme. Príspevok na doplnkové dôchodkové sporenie je vo výške 2 % z objemu zúčtovaných platov.

 

Od januára 2016 vstúpil do platnosti aj nový etický kódex. "Zverejnením štandardov správania sa voči klientom podčiarkujeme dlhodobo proklientsky orientované smerovanie finančnej správy," dodala Macíková.

 

Finančné riaditeľstvo SR spolu zamestnáva takmer 9300 štátnych zamestnancov, colníkov a zamestnancov vo verejnom záujme, čím sa radí medzi najväčších zamestnávateľov na Slovensku. V predchádzajúcom roku zamestnanci spracovali viac ako deväť miliónov dokumentov a call centrum vybavilo 300.000 dopytov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona