Dáni kupujú najväčší gruzínsky prístav Poti, investujú 100 mil. USD

NETKY.SK • 20 Apríl 2011, 07:29 • 2 min
Dáni kupujú najväčší gruzínsky prístav Poti, investujú 100 mil. USD

Dáni kupujú najväčší gruzínsky prístav Poti, investujú 100 mil. USD

slovakia

left justify in out

img

Spoločnosť APM Terminals, divízia dánskej lodiarskej spoločnosti A. P. Moller-Maersk, kúpila 80-% podiel v gruzínskom čiernomorskom prístave Poti od firmy RAKIA zo Spojených arabských emirátov. Zároveň dodala, že do piatich rokov plánuje investovať do rozvoja prístavu 100 miliónov USD (69,92 milióna eur). Koľko zaplatila za spomínaný podiel však APM neoznámila.
      "Prístav má ideálnu pozíciu, aby sa do budúcnosti stal centrom stredoázijského obchodu," oznámila APM v oficiálnom vyhlásení o kúpe najväčšieho gruzínskeho prístavu.
      Poti je pre APM Terminals prvým prístavom v Čiernom mori. Pred kúpou tohto prístavu najbližší, ktorý kontrolovala, bol v Taliansku. Nový vlastník zároveň oznámil, že s arabskou firmou RAKIA, ktorá si ponechala v prístave 20-% podiel, založí spoločný podnik. Arabská spoločnosť kúpila prístav aj s pozemkami na rozlohe 300 hektárov ešte v roku 2008. Spočiatku prevzala len 51-% podiel v prístave, zvyšných 49 % dokúpila o rok neskôr.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies